ВреметоНовини

След тежко гурбетчийство Красимир Пренгов инвестира спечеленото в мечтан бизнес във „Вкусотерия“

30-годишният мъж дълго бленувал за свое собствено заведение, което вече е факт в старата столица

Да отвори свое заведение с висококачествена храна, кафе, вино и бира, които до този момент не се предлагат в старата столица, била мечтата на находчивия търновец Красимир Пренгов. Младият мъж обаче не се задоволил с това да чака да се появи подходящ момент, в който да му паднат пари от небето, за да реализира желаното, а взел нещата изцяло в свои ръце и тръгнал на гурбет. 6 години работил в Англия, за да изкара достатъчно средства, с които да развие свой бизнес във Велико Търново. Днес мечтата му вече е реализирана и той се радва на плода на своя си труд. В събота Красимир заедно с роднини, приятели и десетки гости отпразнува отварянето на своето бленувано заведение „Вкусотерия”.

„Още от дете мечтаех един ден да имам свое собствено местенце, в което да се предлагат оригинални сандвичи и напитки. Когато пораснах, вече бях създал в главата си и бизнесплан за постигането му, но не разполагах с необходимия бюджет. Така след известно време лутане в търсене на правилната посока за изкарване на пари, осъзнах, че единственият вариант това да се случи, е като отида да работя в чужбина”, споделя 30-годишният мъж.

През 2009 година станал част от екипа на рекламна къща в Лондон, но след няколко месеца решил да си намери по-доходоносно препитание. Негови познати го насочили към сферата на транспорта и така след изкаран изпит получил лиценз за упражняване на професията шофьор на такси в британската столица. Първоначално карал кола под наем, а после успял да си купи своя собствена. Работел по минимум 12 часа на ден, устремен в събирането на необходимите средства за заведение.

„Животът ми в Англия беше изпълнен с много лишения. Не си позволявах да излизам с приятели, макар да бях на възраст, в която всеки човек гледа да се забавлява и да граби с пълни шепи от живота. Бях изцяло отдаден на своята идея за бизнес в родното място и не съществуваше нещо, което да ме разсее от крайната цел”, разказа търновецът.

Шест години били достатъчни на младия мъж, за да събере нужната сума, и така през април 2015 година хваща самолета за България и се заема да търси идеалната локация за своето мечтано заведение. Казва, че след два месеца открил мястото случайно и без помощта на специалисти в сферата на недвижимите имоти.

„През август стартирах ремонтните дейности, като за целта не бях ангажирал майстори и дизайнери. Собственоръчно ремонтирах мястото заедно с много положени усилия от страна на мои роднини и приятели. Интериорът е по моя идея, а масите и столовете направихме аз и баща ми”, увери Красимир.

Той създал съвсем сам и менюто. Казва, че залага на сравнително кратък списък с храни, кафе, бира и вино, но за сметка на това, твърди, че качеството им е много високо. В заведението се предлагат сандвичи, приготвени с интернационални продукти и любимите бабини закуски, съчетани с модерни за 21-ви век съставки. Сред оригиналните предложения са пържени козуначени филийки със сирене и конфитюр, сандвичи от тортиля, френски, руски и пълнозърнест хляб. На обяд пък ще се приготвят крем супи и салати с неподражаем вкус.

Атракцията във „Вкусотерия” са предлаганите топли напитки. Клиентите ще се радват лате арт, или иначе казано красиви рисунки и надписи върху най-горния слой на еспресото и капучиното. Те ще са дело на самия Красимир, който е и барист. Още преди да замине за Англия участвал в национален шампион по лате арт, а днес вече не се бои да експериментира и създава изкуство.

Нощно време заведението ще работи като винен бар, уточни собственикът. Казва, че в менюто има много висок и среден клас вино. Уверен е, че предложенията ще задоволят вкуса на ценителите на гроздовия сок и те ще си тръгват доволни. Същото важи и за бирата, подчерта Красимир.

Официалното откриване се състоя в събота следобед, а присъстващите опитаха безплатно оригиналните сандвичи и се насладиха на забавно тържество в уютната атмосфера на заведението.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

14 thoughts on “След тежко гурбетчийство Красимир Пренгов инвестира спечеленото в мечтан бизнес във „Вкусотерия“

 • Къде се намира това и смятате ли, че ще успее?

  Отговор
 • гр. В. Търново, ул. „Хаджи Димитър“ №2 зад ТИЦ – В. Търново

  Отговор
 • Успех на Амбициозният младеж. Ще посетим и ще опитаме.

  Отговор
 • Поздравления за младежа!Това е правилният път към успеха!След 6 години лишения и труд,мечтатта е осъществена. Успех на начинанието му и да не се разочарова много от приближаващата действителност.

  Отговор
 • Браво на момчето! Дано му потръгне. Задължително ще го посетим.

  Отговор
 • Радвам се искрено за смелостта,дързостта и стремежа на момчето.Няма друг път освен трудолюбието.Който е бил в странство добре знае,че там е робия и оставайки няколко години в голяма част от случаите човек усеща и разбира,че истинския клондайк за находчивостта е България.

  Отговор
 • Днес обядвахме там с приятелката ми и ни направи много добро впечатление, отношението от хората зад бара беше приятелски но, не натрапчиво, салата и супата които консумирахме бяха супер.
  Успех, дано повече хора си доставят удоволствие там.

  Отговор
 • Всеки втори в тоя град иска само да е кръчмар или продавач.Какъв бизнес план , какви 5 лв, по- добре да беше инвестирал парите в нещо смислено – в земи , земеделие и тн. До 1 година ще е фалирал .

  Отговор
 • Желая му успех, но тук е България, а не Англия и действителността е отчайваща.

  Отговор
 • Краска, много успех ти пожелавам.Дано да ти се развият нещата правилно!
  Ще те посетя.

  Отговор
 • Всичко е добре ,но да не беше толкова натрапчив с мнението си за кафето.Не е прав ,че кафето се пие толкова късо нека да обиколи и други държави ,и да види дали се пие само така .Съвет не натрапвай мнението си .И не говори толкова . Клиента ходи на кафе за да си почине а не да слуша лекции и да гледа изкуствени усмивки ..А за храна много суха и твърда сандвичи под път и над път в Търново.

  Отговор
 • Да ,съгласна съм с теб.Много изкуствени хора.Имам чувството като вляза там ,че е създадено това
  място само и само собственика да си натрапи мнението.Влизаш и си казваш супер тук ще има домашна ,готвена храна, а то някакви хлябове ,неудобни маси ,и кафе не по желание на клиента, а по желание на собственика .Дано промени нещата иначе само негови приятели ще ходят там за да не го обидят а студенти като мен само ще бъдат отблъснати

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *