Новини

Италианци гостуват в Професионалната гимназия по аграрни технологии в Павликени

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИТАЛИАНСКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА АГЕНЦИЯ „АРТЕС“ ПРИСТИГНАХА НА ПОСЕЩЕНИЕ В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО АГРАРНИ ТЕХНОЛОГИИ „ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ“ В ПАВЛИКЕНИ. Гостите са тук, за да се запознаят с условията на преподаване в средното училище, след като през лятото 25 ученици и 15 учители от училището в Павликени са били на професионална практика в „Артес“. Тийнейджърите са провели своя стаж по проект „Да успеем заедно“ в област Умбрия и град Перуджа. Проектът има финансиране по програма „Еразъм +”. Резултатите от практиката бяха отчетени по време на срещата с италианските партньори, чийто домакин беше Община Павликени. В нея участваха ученици, учители, представители на Регионалното управление по образование, директори на училища и др.

„За осем години нашето училище е реализирало 11 проекта за европейска мобилност на обща стойност 527 000 евро в партньорство с над 10 страни от ЕС. 196 ученици и 30 учители са развили умения и личностни компетенции, пряко свързани с прилагането на опита от практическата дейност, изброи директорът. Участието на нашите възпитаници в този вид проекти е полезно и наученото при практиката ще е добър старт за тях след завършването на училище“, каза директорът на гимназията Надежда Иванова.

„Артес” е образователна агенция, специализирана в подпомагането на професионално обучение и образованието. Нашите асистенти са добре запознати с най-различни професионални сектори и ние сме в състояние да организираме, поддържаме и контролираме извършването на професионален учебен стаж по начин, който да подобри наученото в училище от младежите, включени в учебно професионалните и специализирани програми“, обясни Стефано Поета от организацията. Той донесе в България и пакети с биологично отгледани боб, леща и елда и ги подари на учениците, като обясни, че по време на своята практика те са участвали в засяването им.

„Цанко Церковски“ е най-голямото земеделско училище в областта. През последните 10 г. гимназията работи по програма „Леонардо да Винчи“, която вече е „Еразъм +“, и така изпраща стотици деца на практика в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *