56 четения

Кръвният център във В. Търново работи извънредно заради наплива на кръводарители

17 ДУШИ ДАРИХА КРЪВ ВЧЕРА В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ТРАНСФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА. На апела на кръвния център се отзоваха както мъже, така и жени, които искаха да помогнат на нуждаещите се от кръвопреливане. Заради големия интерес и наплив на доброволци кръвният център работи извънредно. От вчера стартира и кампанията за набиране на кръводарители. Тя ще продължи до 16 декември, като от центъра призовават желаещите да дарят кръв както за пострадалите в Хитрино, така и за спешните и планови пациенти. Повечето от донорите бяха мъже в активна възраст, като някои от тях и преди са дарявали кръв.

„Исках да помогна, защото в такъв момент трябва да сме сплотени и да си помагаме. Дарявал съм и друг път и знам, че утре може аз или някой мой близък да се нуждае от кръв. Надявам се да има и други хора, които да откликнат”, сподели един от кръводарителите. Сред тях имаше и такива, които даряват за първи път, уточни д-р Марияна Витанова – началник на отделението по трансфузионна хематология. Тя допълни, че всеки, който желае, може да се включи в акцията в дните до края на седмицата или от 19 до 23 декември във времето от 8.00 до 13.00 ч. в кръвния център в болницата.

Всеки кръводарител получава подкрепителна закуска – шоколад, вафли, минерална вода, натурален сок и пакет кафе. Според Кодекса на труда доброволците получават и два дни платен отпуск. От лекции и учебни занятия се освобождават за два дни също и студентите, курсантите и навършилите 18 години ученици.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!