Проф. Пламен Кинов от клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: „Гонартрозата се лекува успешно с операция в ранен стадий“

Частичното ендопротезиране успешно лекува пациентите с артроза на колянната става, открита в ранен стадий. Новият модерен метод е изключително успешен и за последните 3 години е приложен при повече от 40 души, а резултатите са отлични, обясни проф. Пламен Кинов – началник на клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Още на следващия ден след операцията пациентът може да се движи, а месец след това се възстановява напълно.

Гонартрозата е най-честото дегенеративно заболяване на опорно-двигателния апарат, което засяга около 20% от хората на възраст над 50 години. Един от първите симптоми на заболяването е болката, която се усеща по-силно от вътрешната страна на коляното или зад капачката. Проявява се също при слизане по стълби или при ставане от седнало положение. В началните стадии болката се появява при по-интензивно натоварване на коляното и отшумява при покой, а в по-напредналите е почти постоянна.

„Основният рисков фактор за гонартрозата е фамилната обремененост, при която има намалена издръжливост на хрущяла, недобро оформяне на костите или неправилно натоварване на определена част на коляното. Травмите също могат да допринесат за преобременяване в увредената част на ставата”, обясни проф. Кинов, който е и национален консултант по ортопедия и травматология и веднъж в месеца приема пациенти във Велико Търново в ДКЦ I.

Износването на ставите протича постепенно, а в крайната фаза се стига до тежки изменения с изразена болка и подуване. Наблюдава се типичната деформация – изкривяване на краката, куцане и затруднена функция. В тези случаи се налага заместване на ставата с изкуствена или т. нар. ендопротезиране.

Традиционното лечение, включващо покой и методите на народната медицина, както и физиотерапия, санаториално лечение и прием на медикаменти, са ефективни в началото на гонартрозата. Прилагането им помага за намаляване на болката и отока и възстановяване на функцията в по-кратки срокове. В случай на напреднало износване на коляното нарушената функция остава и обезболяващите лекарства само замъгляват картината оплакванията намаляват, но проблемът не се отстранява. Макар и по-бавно износването на ставата прогресира. Имено при тези пациенти е подходящо прилагането на т. нар. Уникондилно, или частично ендопротезиране. През малък разрез с големина 8 – 10 сантиметра се прониква в ставата, увреденият хрущял и остатъците от менискуса се отстраняват, след което увредените и липсващи части се заместват с малка протеза. По този начин се спира прогресията на болестта, функцията на коляното се запазва, а движенията са нормални.

„Възстановяването става изключително бързо, като още на следващия ден след интервенцията пациентът може да ходи и има нормален обем на движение”, допълва проф. Кинов. Постоперативната болка се овладява лесно с медикаменти и в рамките на една-две седмици постепенно изчезва, а пациентът възстановява функциите си напълно до месец след операцията.

Този метод не е подходящ за лечение при пациентите с възпалителни заболявания, като ревматоиден артрит, подагра или псориазис, където макар и оплакванията да са локализирани, възпалителният процес обхваща цялата става, обясни проф. Кинов.

Весела БАЙЧЕВА

Снимка: личен архив

One thought on “Проф. Пламен Кинов от клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: „Гонартрозата се лекува успешно с операция в ранен стадий“

 • 13.07.2017 в 11:11
  Permalink

  Благодаря Ви професоре Вие сте Човек с голямо сърце и душа който страда едновременно с вашите пациенти
  Благодаря Ви от все сърце за златните ръце които имате и с които помогнахте на моя приятел да стъпи отново нормално и да върви без болка която изпитваше години наред
  Бъдете жив и здрав
  Бъдете все така усмихнат любезен и преди всичко грижовен за страдащите пациенти

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.