Новини

Темида развали сделки за продажба на возила заради неплатени данъци

Бизнесменът Иван Русанов от Полски Тръмбеш не успя да пребори държавата

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД ОБЯВИ ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ СДЕЛКИ С ПРОДАЖБА НА ВОЗИЛА с цел да не се платят над 500 000 лв. данъци на държавата и решението е окончателно. Производството е образувано по предявени от публичен изпълнител на ТД на НАП – В. Търново, искове срещу няколко ответници за обявяване за недействителни сделки.

През 2011 г. на фирмата „Петкина – Иван Русанов“ била извършена данъчна ревизия. В резултат е издаден ревизионен акт, с който са установени публични задължения в размер 518 316 лв. Актът бил връчен на Иван Русанов – Петкина от Полски Тръмбеш на 11 юни 2012 г.

Три месеца по-рано обаче вече бил сключен договор за продажба на 5 моторно превозни средства. Съпрузите Русанови прехвърлили правото на собственост на „Роси 99“ и „Златна буца”, след като знаели, че върви данъчна ревизия и возилата може да са обект на принудително изпълнение от страна на държавата. Разглеждайки цялостно сделките, съдът във В. Търново е забелязал изключително краткия срок между тях, както и факта, че моторните превозни средства са отчуждени на цена значително по-ниска от пазарната. Всичките продадени автомобили били застраховани за 94 500 лева, а продадени със застрахователна стойност 5800 лв. Според съда длъжникът се лишил изцяло от своето имущество, за да създава трудност за удовлетворяване на кредитора в лицето на данъчните власти. Независимо от направените възражения по делото, Темида е постановила вече несъществуващата в правния мир фирма от Полски Тръмбеш да плати близо 4000 лева за съдебни разноски. Сега 49-годишният мъж няма фирми на свое име, защото са закрити. Неговата сага с частни и публични съдебни изпълнители е от 5 години, но явно не успял да пребори държавната машина.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *