Компания за алуминий преговаря за радиозавода

Собственикът иска да измести производството си във Велико Търново

ИМА КАНДИДАТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА БИВШИЯ ГИГАНТ „БИТОВА ЕЛЕКТРОНИКА“, РАЗБРА „БОРБА“. Бизнесмен, който има огромно предприятие за преработка на алуминий и производство на профили и заготовки е оглеждал пустеещите халета на радиозавода. Намеренията му са да премести основното си производство от Елхово тук, тъй като градът е с по-добра локация и в близост до важни транспортни коридори. Развитието на летището в Горна Оряховица също е допринесло за избора на мястото. Според запознати, предприемачът е оглеждал още няколко неработещи предприятия тук, които биха могли да бъдат подходящи за бизнесначинанията му, но в крайна сметка се е спрял на „Битова електроника“, който е в несъстоятелност от две години и се разпродава от синдик. Остава единствено да бъде постигнато споразумение за цената, която е около 1 млн., установи още наша проверка. Паметливи допълват, че именно за толкова бе купен радиозаводът от РМД навремето. Синдик на „Битова електроника“ в момента е Ганка Кольовска. От paзпopeдитeлни cдeлки c aктиви нa фaлиpaлaтa кoмпaния в нaчaлoтo нa тaзи гoдинa oкoнчaтeлнo бeшe yдoвлeтвopeнo взeмaнeтo нa eдин oт нaй-гoлeмитe кpeдитopи нa „Битoвa eлeктpoникa“ – „Инвecтбaнк”. Нaпълнo e плaтeнo взeмaнeтo oт 427 944 лв., пoкaзвaт дaннитe oт Tъpгoвcкия peгиcтъp. Община Велико Търново също е сред кредиторите и има претенции за почти 200 хил. от данък сгради и такса смет заедно с лихвите за просрочие. Над 150 хил. лв. има да взема и руската фирма „Topгoвий дoм Яpмaкa“. Ако двете страни се споразумеят и се стигне до сделка, закъсалото предприятие отново ще заработи, макар и с друг предмет на дейност, а всички кредитори ще бъдат удовлетворени.

С. МАРИНОВ

3 thoughts on “Компания за алуминий преговаря за радиозавода

 • 14.12.2016 в 16:25
  Permalink

  Още едно мръсно производство в Търново. Защо? След като го влече летището да иде в Горна или Долна Оряховица. Там е най-близо. Там е и ЖПгара Горна. Да дойде и да обгазява Чолаковци и половината град, за да се изселят хората от там ли?

  Отговор
 • 14.12.2016 в 20:55
  Permalink

  Пропусната е допълнителната възможност за жителите на Чолаковци – още по-замърсен въздух. Дебелец и останалите части на Търново също ще имат това щастие. Но на кого му пука от отговорните лица!?

  Отговор
 • 15.12.2016 в 4:38
  Permalink

  Този завод може да има успех, защото се търсят евтини телевизори. Те май произвеждат телевизори „Neo“ , цифрови декодери „Neo“, но се крият като производители, защото правят компютърно управляеми номера на зрителите си. Това отблъсква от марката като некоректна фирма. Добре ще е да се произвеждат такива телевизори с максимално качество и с вградени цифрови декодери, защото се натрупват много свързващи кабели около него. Добре е да има и Интернет контрол от потребителя на важни параметри на работата им, например от менюто, диагностика на повреди, служебна информация. Само лошият дизайн на емблемата „Neo” отблъсква и при гледане се натрупват с времето отрицателни и лоши емоции, мисли и странични атаки от „случайни” дефекти.
  Иначе няма смисъл и ще е загуба на пари и усилия.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *