Новини

По различна система ограмотяват първолаците в ОУ „П. Р. Славейков“

Двамата учители Татяна Филева и Стефан Ангелов са си поделили предметите, за да бъдат по-ефективни с децата

ПО НЕОБИЧАЙНА ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ СИСТЕМА ОБУЧАВАТ УЧЕНИЦИТЕ В ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Двамата класни ръководители Татяна Филева и Стефан Ангелов са си поделили предметите и се редуват, за да влизат в часовете при малчуганите. Такова е обучението след 4 клас според родната образователна система, но двамата учители и директорът на училището Данка Борисова решили да рискуват и да започнат с този експеримент. Стартирали го на 15 септември тази година, след като обяснили на родителите какво точно смятат да променят в обучението на децата.

„Всъщност ние вече работим така, но в единия трети клас. С първолаците наистина е много различно и е доста по-трудно, защото при тях всичко е ново, всичко е за първи път и е трудно и за децата, и за двамата учители. Но коментираме тази идея от една година. Точно по това време миналата година започнахме да обмисляме системата и когато бяхме готови, я предложихме на родителите“, разказва Данка Борисова и признава, че не всички родители споделили ентусиазма на двамата учители, но с времето страстите улегнали и сега учебният процес върви без напрежение за децата.

Дългогодишният учител Стефан Ангелов е поел ограмотяването на децата. Той води най-важните предмети – български език, четене и математика. Неговата колежка Татяна Филева, за която тази учебна година е първата в това училище, преподава по околен свят, рисуване, пеене, технология и предприемачество, английски език. Тя води и часовете по избирателна подготовка, които също са по писане, четене и математика. Тогава тя прави упражнения с децата и така те затвърждават това, което са учили в задължителните си часове по трите предмета.

„Мисля, че няма друго училище, което да работи като нас, или поне ние не успяхме да открием. За децата системата има много ползи, трудностите са за нас двамата, защото трябва да местим от кабинет в кабинет учебни пособия и материали, с които работим. Но децата ни помагат, така че по-скоро наблюдаваме положителните страни, защото не е без значение това, че първокласниците контактуват и с двама ни поравно. Всеки от нас има различен подход, учениците ни свикват с разликите, процесът на обучение никак не им е монотонен, а динамиката ги прави още по-изобретателни“, казва г-жа Филева. И признава, че самата тя в началото имала съмнения, защото трябвало да се адаптира към различните условия, към децата, към новите си колеги, но адаптацията се оказала изключително бърза и лесна благодарение на прекрасната атмосфера в училището.

РОДИТЕЛИ СА БИЛИ ПЪРВИТЕ ИНИЦИАТОРИ ЗА ИНОВАТИВНАТА МЕТОДИКА, ПО КОЯТО РАБОТЯТ СТЕФАН АНГЕЛОВ И ТАТЯНА ФИЛЕВА. Голяма част от близо 50-те първокласници били записани в основното училище най-вече заради Стефан Ангелов, чиято слава на успешен учител отдавна привлича родители в малкото школо. Заради желанието на майките и татковците децата им да учат точно при него, директорката Данка Борисова започнала да обмисля промените. Почти в последния момент тя попаднала на втория си учител Татяна Филева и веднага разбрала, че тя е също толкова инициативна и сърцата като колегата си. Двамата се сработили бързо и без проблем.

„Един месец беше ужасно трудно. Не знаех къде се намирам. Всеки ден си тръгвах оттук с по 100 тетрадки. Трябваше да видя всички, да проверя как са писали децата, да ги оценя с пчелички, калинки и всякакви други животинки. Но на 1 ноември, като по чудо, всичко си беше на мястото. Свикнахме, адаптирахме се, децата ни приеха и работата просто тръгна. Станахме екип и се допълваме един друг“, усмихва се Стефан Ангелов, който е поел отговорността да ограмоти двата класа първокласници.

Дали догодина системата ще сработи, двамата не знаят. Второкласниците имат повече предмети и вероятно ще се наложи педагозите да направят промени в начина си на преподаване, но засега те не се отказват от експеримента си.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

2 thoughts on “По различна система ограмотяват първолаците в ОУ „П. Р. Славейков“

  • Браво! Най-после нещо хубаво за това прекрасно училище! Успехи на колектива и директорката…

    Но то е единственото в областния град, което не е санирано и със стари дограми, а защо ли – никой не дава обяснения….

    Отговор
    • Очаква се саниране. От години е одобрено по проект на общината. В последните няколко години, с новата директорка стана едно от желаните в града.

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *