21 четения

Странен сферичен облак се появи над Япония

Странен сферичен облак се появи над японския град Фуджисава, южно от Токио, съобщи Сайънс алърт.
Според направилия снимката фотограф, облакът започнал много бързо да губи формата си и се разпръснал сякаш никога не е съществувал.
„Когато видях облака, формата му беше още по-сферична. Съжалявам, че не направих по-бързо снимката, а изгубих време да му се любувам“ – разказа фотографът пред японският новинарски сайт Рокет нюз 24.
Снимката е направена от гарата Шонандай в Токио в неделя следобед. Тя не е проверена от специалисти, но подобни облаци са виждани и друг път. Според някои това е всъщност нисък хоризонтален въртящ се облак, какъвто обикновено се образува като резултат от студен фронт и най-често е свързан с гръмотевични бури. Въртящите се облаци обаче са цилиндрични, затова сферичният облак може да е нещо друго.
Още един жител на Фуджисава е заснел същия облак. От неговата перспектива той не е толкова кръгъл. Затова според метеоролога Тод Лейн облакът може да не е нищо специално, а снимката да е само стечение на обстоятелствата. Според него това е купест облак.
Подобен сферичен облак е забелязан и над Уелс четири дена по-рано. Британски метеоролози предполагат, че той е образуван от източник на топлина близо до земната повърхност – селскостопанска сграда или топъл басейн. Над долината е паднала мъгла и топлината я е изтласкала нагоре и оформила като купол.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!