Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Готвено увеличение на местните данъци изкарва на протест свищовлии

Кметът на общината Генчо Генчев: „С разликата ще подобрим социалните услуги. Плащаме най-скъпата такса за депониране на битови отпадъци“

 

ГОТВЕНОТО ПОСКЪПВАНЕ НА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ПРОВОКИРА НАПРЕЖЕНИЕ В ОБЩИНА СВИЩОВ, алармираха за „Борба“ представители на местния бизнес, неправителствени организации и опозиционни партии в Общинския съвет.

Хората се събират на протест днес по обед пред сградата на кметството в града край Дунав с аргументи, че поскъпването на данък сгради и такса смет ще удари производители, търговци и въобще бизнеса в общината. Според предложението налогът върху недвижимите имоти трябва да поскъпне от 2 на 2,5 промила, а размерът на такса битови отпадъци да се повиши с около 25%.

„Борба“ потърси за коментар кмета на крайдунавския град Генчо Генчев. Той бе категоричен, че в момента община Свищов е с един от най-ниските данък сгради в цялата Великотърновска област. Според него увеличението от 2 на 2,5 промила се налага, за да може кметството да изпълнява заложените политики през оставащите години до края на мандата. Приоритет е разширяването на социалните услуги във всички населени места, а не както и в момента – на територията на Свищов и съседните села.

„Ще увеличим с няколко служители персонала на Социалния патронаж. Налага се и дофинансиране с общински средства на още няколко социални услуги. Вдигането на минималната работна заплата също води до допълнителни разходи“, коментира кметът на общината.

По думите му в цяла България община Свищов плаща най-скъпата такса за обработка и сепариране на битови отпадъци, която в момента е 61 лв. без ДДС. Това се дължи на обстоятелството, че отпадъците се извозват и третират в село Санадиново, което се намира на 45 км от общинския център. От следващата година обаче тези 61 лв. ще поскъпнат с цели 28%, което също ще натовари общинския бюджет. Освен това повишаването на местните налози се налага и заради ангажиментите, които местната администрация изпълнява по заварените проекти.

„Право на всеки гражданин е да протестира. Ние ще изслушаме аргументите на хората, но не е вярно, че увеличението ще засегне средното съсловие и обикновените хора. То по-скоро ще се отрази върху собствениците на три и повече жилища или имоти“, коментира още управникът на Свищов.

Елена ЧАМУРКОВА

2 thoughts on “Готвено увеличение на местните данъци изкарва на протест свищовлии

  • 15.12.2016 в 13:04
    Permalink

    И да си плащате редовно мизерните заплати на лекарите си! Че като напуснат и затвори болницата кой ще ви лекува?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *