„СЛУЖБОГОНЦИ“ Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе

15. декември.2016 година от 18.00 часа в читалище „Надежда“

Автор: Иван Вазов
Постановка, сценография и музикално оформление: Пламен Панев

Сатирични стихове: Николай Урумов
Участват: Николай Урумов – гост, Венцислав Петков, Ясена Господинова, Татяна Цветкова, Ивайло Спасимиров, Косьо Станев, Любомир Кънев, Дина Шошева, Ралица Константинова, Йовко Кънев

НЕИЗТРЕБИМИТЕ ВАЗОВИ СЛУЖБОГОНЦИ

Началото на XX век. Никола Балтов, един от героите на Вазовата комедия, е станал министър. И се появява в дома му, в министерството великото стълпотворение от негови роднини и приятели, искащи и викащи за служба, за власт, за пари. Домът на Балтов става арена на молби и закани, на крясъци и сцени, в които жаждата за местенце в държавната йерархия е неистова и безпощадна. Смехът от това стълпотворение шества в пълна сила. Вазов написва една от най-ярките комедии, в които разкрива български нрави, които продължават след това и в „Милионерът” на Й. Йовков, и в „Големанов” на Ст. Л. Костов и ред български комедии. Вазовите службогонци стават неизтребими.

Спектакълът на Русенския театър се явява във време, когато службогонството продължава да шества също с неизтребима сила. Само, че днес то има друго име, друга модификация. Наричаме го „корупция”, „далавера”, „кариера”, „политически имидж”. Министерското кресло си остава символът на възможността да разиграеш играта „братко-батко”, да изградиш къща като гимназия, да отидеш на най-причудливи курорти в чужбина – въобще да и поживееш докато си на власт. Наследниците на Вазовите службогонци са също така смешни, но и страшни. Но дали ще бъдат вечно неизтребими? Идва времето да дадем нормален смисъл на тази дума…! Спектакълът е опит за призив към действия за този акт!

Всяка партия си има войска паразити, които могат да живеят само на народния гръб. И тая сган расте, увеличава се всеки час.

Никола Балтов, министър

„Комедията на Иван Вазов „Службогонци” е една от най-ярките творби в класическата ни драматургия, интерпретираща социално явление, което още след Освобождението се ражда и става с времето неизтребимо. Претърпява само метаморфози. Явлението се нарича кариеризъм, явлението се нарича амбиция за власт, явлението се нарича още корупция. Като събира герои пред кабинета на един министър, Вазов рисува галерия от социални типажи, които са смешни  и уродливо-карикатурни в своята единствена молба – да получат държавна служба, да станат чиновници в какво да е министерство. Смехът на Вазов от тези „Службогонци” и днес продължава да кънти с ударна сила.

„Действието в нашия спектакъл се развива в ….тоалетната на министерството – този будоар на кариеризма, в който се репетират пробивните монолози, а четвъртата стена е огледало, пред което всеки се „стяга” за атака.
„Службогонци” е сатиричен  и тъжен спектакъл за изгубеното човешко достойнство, в който обаче често се смеем…Един трагикомичен анализ на нашето време и на въпроса какво значи да си „службогонец” днес.
Четейки пиесата, ние с актьорите се опитахме колективно да съпреживеем текста, да използваме личните си интуиции и опит, за да говорим за днешния ден.
В спектакъла се наложи монологичната форма – всеки се вслушва единствено в своите химери и амбиции и не „чува” нищо друго. “

ПЛАМЕН ПАНЕВ, режисьор

КАСА
ул. „АСЕН ЗЛАТАРОВ” 5 /срещу служебен паркинг на театъра/
Подробна информация: 0886 770 511 lovetheaters.weebly.com
Цената на билетите е КОЛЕДНА ПРОМОЦИЯ: 5 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.