8 четения

Старата столица с капацитет да поеме над 1 млн. туристи годишно

Готвят се проекти за 10 нови хотела във В. Търново

С 20% СЕ Е УВЕЛИЧИЛ БРОЯТ НА ХОТЕЛИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЩИНА ПРЕЗ ИЗМИНАВАЩАТА ГОДИНА. Към началото на декември в старата столица и Арбанаси официално са регистрирани 118 къщи, хотели и хостели, които приемат гости. В сравнение с 2007 година броят на обектите се е увеличил четворно и продължава да нараства, тъй като има и хотели в процес на категоризация. В момента регионът разполага с над 3 хил. легла. С този капацитет годишно можем да посрещнем повече от един милион туристи годишно.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПРОУЧВАНЕ НА СОФИЙСКАТА КОМПАНИЯ „Булплан”, която си партнира с общината и изработва нейни проекти, сочи, че в региона не достигат 1800 легла. Според експертите перспективите за този бизнес са свързани с изграждането на множество семейни хотели между 15 и 40 места в цялата община, но най-вече в балканските селца в посока прохода Хаинбоаз.

В момента се подготвят над 10 инвестиционни проекта за големи хотели и в самото Велико Търново. Болшинството от тях са разположени около парк „Марно поле” и старата част, около бившето заведение „Кацата”, както и по цялото протежение на ул. „Цар Тодор Светослав”, където частни сгради се изкупуват от инвеститори и се трансформират в хотели. Няколко проекта за места за настаняване ще се реализират и в старата част, в подножието на крепостта Царевец, както и в кварталите „Асенов” и „Света гора”.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!