Търновка дистрибутор в САЩ на иновативен продукт, приложим при химиотерапевтичното лечение

Нашенци в Страната на неограничените възможности


Павлина Вълева прогнозира, че до 5 – 10 години нововъведението ще навлезе и в България

Иновативно устройство, което се грижи за безопасността на медицинските лица по време на работата им с химиотерапия, достига до американските болници с помощта на Павлина Вълева от Велико Търново. 31-годишната жена живее в Ню Йорк и се занимава с тази отговорна дейност вече 5 години. Тя е единствената българка, докосвала се до същността на този протектиращ продукт, достъпен в Страната на неограничените възможности. Нововъведението е разработено в Израел, а фирмата, в която работи нашенката, е единственият дистрибутор на устройството в САЩ.

Павлина Вълева е възпитаничка на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, където завършва две висши образования – по специалностите „Политология” и „Туризъм”. По време на следването си използвала възможността да замине на бригада в Съединените щати и прекарала две лета в Кейп Код, Масачузетс. Останала силно впечатлена от задокеанската страна и след прибирането си в България кандидатствала за зелена карта. Късметът й се усмихнал и била избрана да се възползва от възможността да уреди живота си в САЩ. През 2011 година отново стъпва на американска земя. Няколко седмици по-късно започва работа като касиерка в универсален магазин. „В продължение на три месеца продавах дрехи. Един ден на касата се заговорихме с тогавашния мениджър на „Екуашийлд“, който бързо улови акцента ми и разбра, че не съм местна. Той ми препоръча свободна длъжност в медицинска компания, която тогава стартираше дейността си. Каза, че фирмата си търси човек, който разбира от компютри. Не знаех какво точно има предвид, но реших да кандидатствам”, разказа тя. Макар да нямала опит в тази сфера, нито понятие какви биха били задълженията й, търновката изпратила своята автобиография. Не след дълго я извикали на интервю и назначили на работа. „Станах част от екипа на фирмата през юли 2011 година и в началото бях момиче за всичко – изпращах фактури, подреждах документи и т. н., работех много. Тогава компанията беше съвсем нова, което ми позволи да видя развитието й от самия старт. Сега вече се занимавам с обслужване на болници, като подпомагам търговските представители и клиничния екип, които продават нашия продукт и обучават медицинските лица за работа с устройствата ни”, уточни Павлина.

31-годишната жена обясни, че продуктът представлява устройство тип затворена система. Използва се при прилагане на химиотерапевтично лечение, като помага за предпазване на медицинския персонал при излагане на опасни лекарства и изпарения.

„Химиотерапията има странични ефекти и за медицинските лица и в много изследвания се говори, че водят до аномалии при новородени, щети по кожата, косопад, умора, висок риск от ракови заболявания и други. Нашият продукт помага за предпазването на медицинските лица от тези странични ефекти”, коментира нашенката. Павлина допълни, че продуктът се произвежда в Израел и фирмата наскоро е създала още едно иновативно устройство, което също е насочено към безопасно приготвяне на химиотерапевтични дози. „Преди седмица представихме на изложение в Лас Вегас автоматичен робот „Екуашийлд Про” който приготвя химиотерапевтични дози. Той ще бъде инсталиран в болниците, задават му се параметри и знае коя доза как да се приготвя”, обясни търновката.

Според нея двете нововъведения неминуемо ще навлязат в България, както и в много други държави, но до колко време ще се случи това, зависи от бюджета на страните.

Павлина сподели, че по нейни наблюдения процентът на онкологично болните хора в САЩ е сравнително висок, също както и в България. Отдава това на храната, която консумират американците, стреса и индивидуалния генетичен код.

„Доволна съм от работата си, колкото и натоварена да е, тъй като в обслужването на болници винаги има стрес. Чувствам се добре в САЩ, но не изключвам възможността един ден да се върна в България”, допълни тя. Липсата на родната страна донякъде се компенсира от факта, че в Ню Йорк живее в блок, обитаван от много българи. Близостта с тях и ежедневната българска реч я пренася на хиляди километри от мегаполиса. Споделя, че ще прекара Коледните и Новогодишни празници изцяло според българската традиция и ще приготви характерните за повода родни ястия.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *