80 четения

Академия по изкуствата, благотворителен магазин и закон за неформалното образование са мечтите на Мария Казарина

ЗА АКАДЕМИЯ ПО ИЗКУСТВАТА, СВОЙ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН МАГАЗИН И ЗАКОН, КОЙТО ДА ВАЛИДИРА НЕФОРМАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, МЕЧТАЕ МЛАДАТА ТЪРНОВКА МАРИЯ КАЗАРИНА. Мария учи предприемачество в социалната сфера във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, занимава се с обществени и най-вече социални каузи и е убедена, че и двете й мечти са напълно възможни. Преди няколко месеца участвала в обучение за писане на проекти и там разбрала, че в България вече има експерти, които се занимават със създаването на закон, който да валидира знанията и уменията на деца и възрастни, натрупани извън училище. Мария споделила идеите и опита си и получила покана да се включи в работната група.

„Става дума за извънкласните дейности, в които децата се учат да пеят, да свирят на инструмент, да рисуват, танцуват или спортуват. Аз самата танцувам балет от 17 г. Но съм учила танци в школа, не в училище. За 17-те си години в училище получих диплома за средно образование, но не и за това, че съм се трудила в балетната зала. В Англия например, такива като мен имат право да се явят на изпити и ако ги издържат, ако покрият определени критерии, получават документ, който валидира уменията им“, обяснява Мария. А според защитеното ниво и придобитите точки момичетата и момчетата могат да кандидатстват в консерваторията, в балетно училище, в художествена академия.

Евентуален закон ще повиши нивото и на преподавателите, защото те ще трябва да защитят правото си да имат школи и да провеждат изпити в края на обучението. „Понеже стана дума за Англия, проверявала съм специално за балета, там има танцово училище, което работи към Кралската балетна школа. Нивото наистина е високо, но това и у нас е възможно. Който иска да има школа, било то танцова или музикална, и тя да дава сертификат, ще трябва да се квалифицира“, категорична е Мария.

Тя била само на 3 – 4 г., когато започнала да танцува покрай родителите си. А те дори я качили на сцената. Малката Мария трябвало просто да тича красиво покрай големите каки, но „танцът“ й се получил красив и спечелил хората в залата. Прекъснала в 7 клас, когато учила в Москва. Когато семейството се върнало във Велико Търново, майка й Виргиния Казарина отново събрала деца и сега е собственик на една от най-популярните балетни школи във Велико Търново. А Мария й помага като хореограф, а и все по-често се нагърбва с функциите на мениджър на „Виргиния балет“. Има си и своя група в школата „Виргиния данс крю“ за хип-хоп танци.

МАРИЯ МНОГО АКТИВНО РАБОТИ И ПО ДРУГАТА СИ ИДЕЯ – ДА НАПРАВИ БЛАГОТВОРИТЕЛНО МАГАЗИНЧЕ. То ще бъде изцяло социално предприятие, от което самата тя няма да печели. Ръчно изработени сувенири и предмети, запазени дрехи, книги, подаръци, които получаваме и не използваме, всичко това може да предлага в магазина Мария. Цялата печалба иска да дарява на семейства и деца в нужда и вече е започнала да издирва хора, на които би могла да помага. А нейни приятели, които са напълно уверени, че тя ще се справи с този проект, вече събират предмети, дрехи и книги, с които да заредят щандовете.

Младата търновка толкова се е ангажирала с идеята си, че вече знае как ще подреди стоките, какъв цвят ще са стените, усеща дори аромата на магазина си.

САМО СЛЕД МЕСЕЦ МАРИЯ ЗАМИНАВА ЗА ЕДИН СЕМЕСТЪР В ЗАЛЦБУРГ ПО ПРОГРАМАТА „ЕРАЗЪМ +“. В Австрия тя ще учи „Бизнес наука“, специалност, която съчетава икономически предмети и мениджмънт. „Специалността не е точно каквато уча тук, но идеята да видя системата в друг университет, да опозная различна култура, много ме привлече. Затова кандидатствах“, казва Мария. Разбира се, че веднага са я одобрили, защото е пълна отличничка и за отличните си постижения дори получи стипендията от 1000 лв., която Академическият съвет дава на осем от най-добрите студенти във ВТУ всяка година в навечерието на 8 декември.

Мария не иска да живее никъде по света. Иска да се върне във Велико Търново и точно тук да осъществи всичките си идеи и проекти. В това число да създаде и Академия по изкуството.

Тук, във Великотърновския университет, учи и брат й Ростислав. Той е бакалавър по компютърни науки и преди няколко месеца спечели награда за иновативната си идея за мобилно приложение, с което можем да следим движението на автобусите по спирките из града. Така няма да се налага да гониш автобуса или да мръзнеш на спирката, просто ще знаеш къде е твоят транспорт и колко време имаш, за да стигнеш до спирката си, усмихва се Мария, която има и по-малка сестричка – Девора. Тя е на 9, учи в паралелката по изобразително изкуство в СУ „Емилиян Станев“ и танцува балет, при това вече на палци, като истинска балерина.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Академия по изкуствата, благотворителен магазин и закон за неформалното образование са мечтите на Мария Казарина

  • 16.12.2016 в 15:04
    Permalink

    Когато става дума за внуците ти, от само себе си се разбира, че сърцето се облива с приятната топлина от това, че има кой да те наследи в най – доброто, което си и към което и до сега се стремиш! С две думи казано, законна е гордостта на бабата на своите прекрасни внуци! Благодаря ви, деца! Благодаря ти, Мария!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!