„Демократична наденичка“ е официалната дума на 2016 г. в Австралия

Скромна наденичка, изпечена на барбекю, която се продаваше върху филийка хляб пред изборните секции в Австралия, беше избрана днес за официална дума на годината в страната, съобщи Асошиейтед прес.
Понятието „демократична наденичка“ бе въведено за първи път още през 2012 г., за да опише сандвичите с наденички от говеждо месо, сервирани с лук, кетчуп, сос барбекю или горчица, и продавани масово на щандове за набиране на средства пред участъците за гласуване. То обаче набра популярност тази година, когато в Австралия бе проведена необичайно дълга двумесечна кампания за парламентарните избори, резултатите от които бяха толкова близки, че победителите не бяха ясни с дни.
В една страна, където много хора гласуват, защото е задължително, а не от чувство за граждански дълг, някои избиратели изглеждаха по-заинтересовани от качеството на демократичните наденички, които се предлагаха, отколкото от кандидатите.
Социални медии и интернет сайтове упътваха хората към избирателни секции в кварталите с най-добрите наденички.
В деня на изборите лидерът на лейбъристката опозиция Бил Шортън отхапа от една наденичка и заяви: „Вкусът на демокрацията. Чудесно“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *