139 четения

„Допамин” напуснаха „Голямото рок междучасие” заради заробващия договор на продуцентите

Учениците Никола, Калоян и Камен подготвят първия си самостоятелен албум

УЧАСТИЕ В ДВА ТЕЛЕВИЗИОННИ РИАЛИТИ ФОРМАТА, ДВЕ АВТОРСКИ ПАРЧЕТА, ДЕСЕТИНА КОНЦЕРТА И ПОЧТИ ГОТОВ ПРОЕКТ ЗА АЛБУМ – това са постигнали момчетата от група „Допамин” само за година и половина. Преди няколко седмици стана ясно, че те са единствената търновска група, стигнала до финала на „Голямото рок междучасие”. Още по-голямата новина обаче дойде малко след това – Калоян, Камен и Никола взеха смелото решение да напуснат музикалния формат на БНТ, защото не харесаха договора, който продуцентите им предложиха. Момчетата махват с ръка, когато става дума за клаузите, които са ги възмутили. Казват само, че никога не биха се съгласили на подобно обвързване, което ще ги зароби и ще провали мечтата им да правят музика, каквато на тях им харесва, и да свирят, където на тях им е най-интересно.

„Очевидно ние не сме групата от „Голямото рок междучасие”, защото не търсим спонтанна слава. И когато трябваше да вземем решението да излезем от формата, всички бяхме единодушни, никой от нас дори не се поколеба, че това е най-правилната за нас стъпка”, казва Никола Миланов, вокал и клавирни. По време на риалити формата „Допамин” били четирима. Калоян Паунов – бас и вокал, Камен Христов – барабани, и Преслав Минчев – китара. В този състав момчетата участвали в риалити формата, в който 140 групи изпратили свои записи. От тях останали 23, които се явили на кастинга, а от тях до снимки стигнали 13. Момчетата от „Допамин” се отказали по време на снимките на третия епизод. А след това направили и първата промяна в групата си, разделяйки се по взаимно съгласие с Преслав.

И тримата от „Допамин“ са на по 18 г., но въпреки крехката си възраст и малкия си опит на сцената момчетата умеят да се шегуват със себе си и знаят много добре къде точно се намират, какви възможности имат и с какво темпо могат да се движат напред.

Те работят упорито по първия самостоятелен албум. Имат вече две готови композиции и правят още три. Ники е поетът на групата и той се занимава със създаването на текстовете. Музиката и аранжимента на песните са дело на тримата.

КАЛОЯН, КАМЕН И НИКОЛА СА СВИРИЛИ ЗАЕДНО И ПРЕДИ, ПОСЛЕ ПЪТИЩАТА ИМ СЕ РАЗДЕЛИЛИ, ЗА ДА СЕ СЪБЕРАТ ОТНОВО ПРЕДИ ГОДИНА И ПОЛОВИНА. Калоян и Камен са заедно от първи клас и когато били в 6 – 7 клас, започнали да правят музика. Сега вече са абитуриенти, продължават да са съученици и дори седят на един чин. Учат в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” в паралелката по испански и английски език. Ники е дванадесетокласник в Американския колеж, където учи в природо-математически профил. Той и Калоян догодина ще учат в консерваторията, така са решили и са убедени, че ще им се случи.

Камен, който се оказва най-мълчалив, още се чуди кой път да поеме. Категоричен е обаче, че ще остане в България и тук ще учи. Което е знак, че групата ще продължи да живее, макар и това да се случва в София. „Сигурни сме, че така ще стане, нищо че Камен продължава да мисли какво да кандидатства. Но той е нашият барабанист, човекът, на когото имаме огромно доверие и много го обичаме. Неговото присъствие на сцената е като да знаеш, че имаш сигурен гръб. Можем да му имаме доверие, знаем, че е там и ще си изсвири нещата, без да се налага да се обръщаме и да проверяваме дали това е така”, казва Калоян.

Дори и когато не правят музика, момчетата пак се занимават с изкуство, защото са убедени, че именно то е водило обществото към промяна. А тяхната най-смела мечта е да променят съзнанието на хората, разбира се, с музиката. „Презадоволени сме, това е истината. И това ни прави мързеливи”, допълва Калоян, а Ники довършва изречението му: „Аз не харесвам света в този му вид, но хубавото е това, че някак си се връщам към себе си. И това става благодарение на изкуството. Съзнателно избирам средата, в която се намирам, създавам я сам”.

От тримата май само в семейството на Камен няма музиканти и той се явява първият. Музикалната нишка на Никола тръгва от дядо му и минава през баща му. И двамата са имали групи, когато са били на възрастта на Ники. Калоян също е наследил любовта към музиката от баща си, който е свирил на китара песни на Висоцки и Булат Окуджава и така е ухажвал момичетата навремето.

Момчетата свирят съвсем различна музика, предимно на групи като „Бийтълс”, „Дорс”, „Пърпъл”, „Тангра” и „Щурците”. Веднъж на два месеца имат участие пред публика, но може да ги видите и в „Мелон”, където репетират и създават песните за първия си самостоятелен албум.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “„Допамин” напуснаха „Голямото рок междучасие” заради заробващия договор на продуцентите

  • 19.12.2016 в 13:26
    Permalink

    Нищо добро не ги чака , като група , докато не осъзнаят , че отдавна не живеем в 20 век.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *