Интересни факти за чая

По случай  Международен ден на чая /15 декември/ британският в. „Дейли експрес“ и сайтът No time like tea time предлагат интересни факти за напитката:
– Международният ден на чая се отбелязва от 2005 г. с решение на петия Световен социален форум в Порту Алегри, Бразилия (26-31 януари 2005), за да се привлече вниманието на обществеността към проблемите, свързани с производството, търговията и популяризирането на напитката. На 15 декември се отбелязва и годишнина от приемането през 1773 г. на „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия“.
– За родно място на чая се смята Изтокът и по-специално Китай.
– Според легендите през 2737 г. преди Христа китайският император Шън Нун случайно открива чая, след като в котлето му с вряща вода попадат донесени от вятъра листенца.
– Всички видове чай произлизат от растението Camellia sinensis и се различават от билковите отвари.
– Смята се, че съществуват около 1500 чаени разновидности. Основните разновидности са 6 – бял, жълт, зелен, улонг (улун), черен и пу-ер.
– Наричаният „черен“ чай в САЩ в Китай се казва „червен“.
– Чаените напитки не са с еднакъв вкус. Вкусовете им зависят от различни фактори – температура и качества на водата, време за варене. Поради тази причина китайците например препоръчват чаят да се приготвя с прясна езерна или речна вода.
Чаят е втората най-консумирана напитка в света след водата.
Чаят е национална напитка на Афганистан и Иран.
– В средата на 50-те години на 16-и век чаят става напитка на Великобритания, измествайки джина.
– Всекидневно британците изпиват около 165 милиона чаши чай дневно – количество, равняващо се на внушителните 62 милиарда чаши чай годишно.
– Годишната продукция на чай по света се изчислява на 3 милиона тона.
– Чаените пакетчета и студеният чай са американско изобретение, датиращо от 1904 г.
– Освен многобройните си ползи за здравето, чаят е отличен репелент срещу комари, и също така може да се използва като средство за отстраняване на неприятни миризми, за почистване на подове, като марината за месо и за подхранване на почвата.
– Според американското дружество на композиторите, авторите и музикалните издатели песента „Tea For Two“ („Чай за двама“) е втората най-изпълнявана песен на 20-и век след класическия музикален поздрав за рождени дни „Happy Birthday To You“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *