Атмосферни реки са виновни за масово измиране на видове

Американски климатолози установиха, че невидими атмосферни реки могат да са главната причина за големи наводнения и унищожаване на екосистеми, съобщи Лента.
Учените за пръв път заключиха, че именно атмосферните реки – невидими с невъоръжено око коридори в земната атмосфера, по които се разпространяват въздушни потоци с висока концентрация на водни пари, са предизвикали унищожаването на популации стриди в северната част на залива Сан Франциско през март 2011 г.
Като причина за гибелта им специалистите посочват рязкото намаляване на концентрацията на сол в морската вода. То е обусловено от преминаването на вода от атмосферата в хидросферата.
Събраните от учените данни разкриват, че сладка вода е попаднала в залива от три атмосферни реки, които през 2011 г. допринесли за наводненията в северната част на Калифорния.
Атмосферни реки са отговорни за 30-50 на сто от годишното ниво на валежите по западното крайбрежие на САЩ. Обемът на пренасяната от въздушните потоци вода надвишава между 7 и 15 пъти този на водата в най-голямата река в Северна Америка – Мисисипи.
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *