118 четения

Кардиологът д-р Йорданка Томова: „Студът е опасен за сърцето”

С 15% се увеличава смъртността от сърдечносъдови заболявания през зимата спрямо лятото, отчитат специалистите. Това е и сезонът, който крие най-много опасности за хората със сърдечни проблеми. Само за един уикенд в Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново са приети трима пациенти с инфаркт.

„Зимата е сезон, в който сърдечносъдовите заболявания действително бележат пик, тъй като лошите атмосферни условия и ниските температури водят до свиване на кръвоносните съдове и покачване на кръвното налягане. Наблюдава се зачестяване на стенокардните пристъпи до ритъмни и проводни нарушения. Сгъстяването на кръвта води до тромбообразуване, което пък е причина за по-чести инфаркти”, обасни д-р Йорданка Томова – директор на Специализираната кардиологична болница в старата столица. Нейният съвет е хората със сърдечносъдови заболявания да бъдат по-внимателни през зимния сезон и да контролират кръвното си налягане, взимайки предписаните им медикаменти от лекуващия лекар. Излизането навън трябва да е за кратко, добре облечени с топли дрехи и задължително с шапка, шал и ръкавици, което да сведе до минимум загубата на топлина на тялото. Рязката промяна на температурите и излизането от топло на студено, особено при минусови температури, е опасно, дори за здравите хора.

„Като цяло студът оказва неблагоприятно въздействие върху сърцето, но за щастие, ние можем да му противодействаме. По-застрашени, разбира се, са възрастните хора и тези със сърдечносъдови заболявания. Храненето също има голямо значение, като зимните месеци приемът на животински храни и мазнини трябва да бъде намален за сметка на консумацията на плодове и зеленчуци. Не бива, разбира се, да се прекалява и с алкохола, който до определен момент разширява кръвоносните съдове, но при по-голямо количество ефектът е обратен”, предупреждава д-р Томова.

През последните години се наблюдава и друга негативна тенденция, а именно „подмладяване” на сърдечносъдовата патология. Един от най-младите пациенти, лекувани в Специализираната болница, е 20-годишен студент. Тази тенденция се наблюдава в целия свят, а една от причините за това е нездравословният начин на живот, затлъстяването и вредните навици, като тютюнопушене и употреба на алкохол.

ЧЕШКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОБМЕНЯТ ОПИТ С ТЪРНОВСКИТЕ СИ КОЛЕГИ

От 2008 г. Специализираната кардиологична болница във Велико Търово работи с колеги от Университетската болница „Св. Ана” в чешкия град Бърно. Наскоро в старата столица бе д-р Мартин Гржива, който е инвазивен кардиолог с богат опит. Сред специалистите, работили в лечебното заведение, са проф. Ладислав Грох – медицински директор на Кардиологичната клиника с инвазивна лаборатория в Университетската клиника в Бърно, както и д-р Михаил Резек. Изборът за работа с чешките им колеги не е случаен, тъй като на територията на цяла Чехия има разположени множество инвазивни кардиологии, създадени по проект на проф. Петр Видимски, така че от всяка точка на страната да се достига до една от тях за не повече от 90 минути. Това е времето, в което пациентът с инфаркт трябва да бъде закаран в болницата и лечението да започне веднага. Тази практика води до значително снижаване на смъртността от сърдечносъдови заболявания, каза още д-р Томова. Тя допълни, че догодина в Специализираната болница по кардиология предстои да стартира поставянето на кардиостимулатори на пациентите с ритъмни нарушения. Скоро се очаква в Плевен да заработи и нова модерна кардиохирургична болница, което ще е от изключително значение за пациентите от Северна България.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!