18 четения

Съдиите от Горна Оряховица направиха „синя стая“ със собствени сили и средства

СЪДИИТЕ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА СИ НАПРАВИХА СТАЯ ЗА ИЗСЛУШВАНЕ и разпити на деца от специално подготвени неутрални психолози, социални педагози и социални работници на деца – жертви на насилие или престъпление. Специализираното помещение ще се използва и при изслушване на деца от съда в гражданското съдопроизводство, а популярното наименование е „синя стая“. Досега изслушванията и разпитите ставаха в съдебна зала.

„С около 1200 лева от бюджета и със собствени сили стаята е завършена и ще бъде официално открита на 27 декември. Идеята бе на съдия Златина Личева, която пое цялата инициатива. Пари сме дали само за компютър и принтер, останалото е направено с труда на всички ни“, разказа председателят на Горнооряховския районен съд Павлина Тонева. Друга такава стая в съдебния окръг има само в Районния съд във В. Търново. Помещението е украсено с рисунки на деца от детска градина „Ален мак“ във Велико Търново.

В „синята стая“ се изготвят звукозапис и видеозапис, които се използват в цялото наказателно производство, без да се налага повторен разпит на детето във всяка една фаза или пред всяка инстанция. Същевременно за гарантиране най-добрия интерес на детето и участието му в съдебните процедури разпитите в наказателното производство се провеждат от специално обучени професионалисти. Създадена е непосредствена видеовръзка със съдебна зала в Районен съд – Горна Оряховица, където при разглеждане на наказателни дела се помещават съдебният състав, прокурор, защитник и подсъдим, за да се избегне непосредственият контакт между жертвата и извършителя.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!