Сауната може да допринесе за намаляване на риска от деменция при мъжете

Редовното ходене на сауна може да допринесе за намаляване на риска от развитието на деменция при мъжете, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от финландско изследване.
Авторите му от университета на Източна Финландия са установили, че за мъжете, които ходят на сауна между четири и седем пъти седмично, рискът от развитието на деменция и най-разпространената й форма – болестта на Алцхаймер, в последвал 20-годишен период е съответно с 66 и 65 процента по-нисък, отколкото за представители на силния пол, посещаващи сауна веднъж седмично.
Изследването е обхванало 2315 мъже на възраст между 42 и 60 години, наблюдавани в продължение на две десетилетия.
Сауната допринася за подобряване на кръвообращението и за понижаване на кръвното налягане, на което според специалистите се дължи благоприятният й ефект за предпазване от деменция.
Британски експерти приветстват резултатите от проучването, тъй като търсенето на начини за предпазване от болестта, за която няма лечение, е решаващо в борбата срещу нея. Те обаче отбелязват, че само по себе си изследването не е достатъчно, за да се препоръча редовното ходене на сауна като метод за превенция. Специалистите напомнят, че основни средства за предпазване от невродегенеративното заболяване остават редовната физическа активност, здравословното и балансирано хранене и отказът от цигари.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.