Клубове „Кариера“ откриха в две търновски училища

КЛУБОВЕ „КАРИЕРА“ БЯХА ОТКРИТИ ОФИЦИАЛНО ВЧЕРА В ДВЕ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УЧИЛИЩА – СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ и ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ „АНГЕЛ ПОПОВ“. Двете гимназии са сред пилотните 42 училища в цялата страна, които започват да работят по програмата за кариерно информиране и консултиране съвместно с Центъра за кариерно ориентиране, чийто ръководител е Тодор Видиновски. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Програмата е разработена, за да помогне учениците да намерят отговор на въпроса какво ще правят след завършване на основно или средно образование и какви практически стъпки трябва да предприемат, за да постигнат целта си. А самият клуб „Кариера“ ще предлага възможност за групови обучителни сесии и индивидуално консултиране, кътове за групова и индивидуална работа. В клубовете на двете училища вече има мултимедия, лаптопи и възможност за интерактивни упражнения по програмата.

В СУ „Вела Благоева“ програмата за кариерно ориентиране се води от училищния психолог Лилия Цанкова и учителя Розалия Димкова. Те провеждат учебни часове по кариерно ориентиране от началото на месец ноември. Работата на училището по проекта ще продължи до есента на 2017 г. Темите, по които обучават ученици от I до XII клас, са „Умения за определяне на цели“, „И професиите имат семейства“, „За да съм ориентиран, трябва информиран“.

Проектът вече е стартирал и в гимназията по строителство, където учениците гледат тематични филми, правят интерактивни упражнения и дискусии.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *