11 четения

Стотици еленчани се поклониха пред чудодейната икона „Света Богородица Седмострелна“

С камбанен звън в сряда в Елена бе посрещната чудодейната икона „Света Богородица Седмострелна“. Тя бе тържествено внесена в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ от архиерейския наместник на Габрово и положена в рамка от цветя. За броени часове храмът се изпълни със стотици миряни, които дойдоха да се докоснат до светинята и да сведат глави пред нея. До два часа след полунощ вярващите прииждаха в църквата на поклонение, а вчера сутринта иконата се отправи към Полски Тръмбеш. Тя е наричана още „Смекчаване на злите сърца“, защото съприкосновението с нея предпазва от недоброжелателни помисли, от завист и злоба, кара хората да укротят гнева си и да станат по-смирени.

Светинята, известна с чудесата си, пристигна от Москва и е за втори път във Великотърновската епархия. Чудодейните свойства на „Света Богородица Седмострелна“ се проявяват и в това, че тя сама избира маршрутите на своите пътувания. В този смисъл първоначално балканското градче не е било предвидено, но за радост на миряните от Еленска духовна околия това се случва в навечерието на Рождество Христово.

На иконата е изобразена Божията майка, която вместо Исус държи седем стрели. Символично е изобразено пророчеството на св. Симеон Богоприемец за скръбта на Божията майка при кръстните страдания на Нейния син. Седемте меча върху иконата символизират тези страдания.

Руската православна църква в столицата е последна от това пътуване на иконата в нашата страна, след което на 28 декември се връща в Москва.

Мария СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!