35 четения

Тихомир Иванов: „С моя треньор не си поставяме конкретни цели, вървим напред стъпка по стъпка“

Състезателят на свищовския клуб „Свилоза“ атакува челната тройка в Европа в скока на височина

 

Най-успешно представилият се българин в олимпийски финал в скока на височина при мъжете – Тихомир Иванов, е на подготовка във В. Търново. В Рио де Жанейро роденият на 11 юли 1994 г. скачач се нареди десети. До момента най-доброто класиране на роден състезател на форум под петте преплетени кръга беше на националния ни рекордьор Георги Дъков, който има 14-о място от Игрите в Барселона през 1992 г. 22-годишният Иванов, за когото това беше дебют на олимпийски игри, за втори път в Бразилия изравни личния си рекорд от 2.29 метра, като и там преодоля височината от първи опит. В момента той и личният му треньор Георги Гатев тренират в закритата писта на Спортен комплекс „Ивайло“. Миналата година Гетов бе Треньор N 1 на Свищов, а за 2016 г. бе избран за N 1 на Плевен, където е преподавател в Спортното училище. Какво ги доведе тук, доволни ли са от условията и докъде стигат възможностите на Тихомир, който е състезател на свищовския клуб „Свилоза“, четете в интервюто.

 

– Тихомире, какви са причините да изберете базата на СК „Ивайло“ за подготовка?

– В родния ми град Плевен няма база за подготовка нито през зимата, нито през лятото, докато тук условията позволяват да се тренира по къс клин и тениска, което за нас е напълно достатъчно. Подготовката върви добре. Доволни сме от условията, които имаме, и нямаме оплаквания.

– В последния момент успя да покриеш норматив за олимпиадата. Очакваше ли да се представиш толкова добре в Рио?

– Подготовката за олимпиадата протичаше добре, направихме много лагери, в които показах много добри резултати. Бях сигурен, че ще покрия норматива (б.р. 229 см) и това се случи на държавното първенство в София от трети опит. На европейското първенство се представих много добре, завърших на пето място и това ми даде много кураж да вярвам, че мога да се класирам за финала на скок височина в Рио. Да участваш на финал на олимпиадата е много трудно. В квалификациите успях да скоча всички височини от първи опит и това ми отреди първа позиция с още двама атлети. На финала допуснах лека грешка на една от височините, което ме лиши от по-предна позиция. Не съжалявам за нищо, аз съм млад и имам да трупам опит.

– Демонстрира самочувствие преди финала. Докъде достигат твоите възможности? Може би 234 – 235 см?

– Самочувствието го изграждам с години. Бях малък и крехък, но с годините развивахме устойчива психика, за да не се поддавам на напрежението по време на състезанията. С моя треньор Георги Гетов сме решили да не си поставяме конкретни цели. Ще вървим напред стъпка по стъпка.

– Завърши сезона с второ място в Италия. Получи ли покани за международни стартове след силната година, която изпращаш?

– За момента програмата ми е неясна. Предстои ми европейско първенство в Белград, закъдето изцяло е насочена подготовката ми.

– На европейското първенство завърши пети. Амбициран ли си за място на подиума догодина?

– Първенството в зала е малко по-трудно поради това, че се скача на подиум, а в България все още няма такава зала. Търсим начини да съчетаем тренировките с подиум. Поставил съм си цел да вляза в тройката, и ако всичко върви добре и съм здрав, предполагам, че няма да е проблем да го направя.

– От 2 години си състезател на СК „Свилоза“ (Свищов). Оставаш ли в този клуб и догодина?

– Благодарение на господин Дачев, който реши да ми помогне през 2014 г., нещата вървят добре. Договорът ми е година за година. Картотекиран съм за СК „Свилоза“ и чакам с нетърпение първия старт.

– Брат ти Михаил също е състезател на скок височина и е шампион за юноши. Това наследствена черта ли е?

– Тренираме при един и същи треньор – Георги Гетов. Вероятно от мене е видял и се е увлякъл по този спорт. Не тренираме заедно. Не обичам да правя сравнения с брат си. Един състезател се изгражда с годините.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!