8 четения

Велико Търново започва ударно 2017-а; реализира 4 големи проекта за 23 млн. лв.

Пускат поръчките за изпълнители през януари

23 МЛН. ИНВЕСТИЦИИ ПО 4 ГОЛЕМИ ПРОЕКТА РЕАЛИЗИРА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ 2017 ГОДИНА.

Обществените поръчки за избор на изпълнители ще бъдат пуснати през януари. Милионите се наливат в публична инфраструктура и облагородяване на градската среда, а финансирането е по програма „Региони в растеж”. Тръгват дългоочакваните ремонти в Стария град, каквито не са правени от епохата на социализма. Там инвестициите са за почти 11 млн. лв. За ремонт са предвидени 40 улици и площадни пространства в старата градска част на Велико Търново, включително и двете зони на квартал „Варуша” – север и юг, ще бъдат изцяло обновени. Самото строителство може да започне през пролетта и да приключи до есента. Проектирането предвижда автентичният вид на улиците да бъде напълно запазен, а историческата част на Велико Търново да стане още по-атрактивна за жителите и туристите. Проектът „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново” е създаден по начин, позволяващ да бъде реализиран на няколко етапа в зависимост от наличното финансиране във времето.

НАД 8,6 МЛН. ЛВ. ПЪК СА ПАРИТЕ ПО СЪЩАТА ПРОГРАМА, НО ПО ПРОЕКТ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИНФРАСТРУКТУРА. С тази сума ще бъдат модернизирани шест учебни заведения – ЦДГ „Пролет“, ЦДГ „Ален мак“, ЦДГ „Рада войвода“, СУ „Вл. Комаров“, Спортното училище и СОУ „Г. Раковски“.

Професионална гимназия по електроника „Александър Степанович Попов“ – Велико Търново, и Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново.

ПЪЛНА ПРОМЯНА ЩЕ ПРЕТЪРПИ И ЗАПАДНАТА ПРОМИШЛЕНА ЗОНА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО С 2 МЛН. ЛВ. Финансирането също е по Оперативната програма „Региони в растеж”. Целта е чрез възстановяване на Западната промишлена зона да се подобри инвестиционната активност в областния град. За целта ще се подобри и реконструира съществуващата техническа инфраструктурна мрежа, свързана с бизнеса, ще се обособят терени за инвестиции „на зелено”, където ще се насочват и организират специфични дейности и производства. Проектът предвижда обновяване, почистване и възстановяване на територията и реконструкция и рехабилитация на участъци от общинската пътна мрежа, които осигуряват достъп до района. Четвъртият проект по ОП „Региони в растеж“ на Община Велико Търново е за над 2,1 млн. лв. Със средствата ще бъде изграден Кризисен център с капацитет от 15 места на ул. „Драган Цончев“ в „Зона В”.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!