9 четения

В Париж са инсталирани екологични писоари-градини

Градската управа на Париж е решила да направи града по-привлекателен, като превърне един от проблемите му в нещо позитивно, пише в. „Фигаро“.
В района на Лионската гара са инсталирани експериментално екологични писоари-градини. Съоръженията са финансирани от френската железопътна компания Ес Ен Се Еф.
Става дума за писоари, вградени в огромни метални саксии, в които са засадени ароматни цветя и в които има слама. Когато урината проникне в съоръжението, тя се просмуква в сламата и сламата потъмнява и се превръща в тор, която след това, преминавайки през станция за компостиране, ще се превърне в компост. А докато се изчаква тази мутация, въглеродът в сламата, смесен с азота от урината, поглъща лошите миризми. Като убиец на лошите миризми действат и ароматните цветя в саксиите.
Съоръжението цели да разреши огромен проблем на френската столица – упоритите миазми из местата, превърнали се в мишена на хората, които се облекчават навън. Сега службите по чистота използват препарати, за да се справят с това зловоние, но тези препарати пък вредят на околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!