12 четения

Голям Сечко ще е по-лют от обичайното

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде под нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 2 и 1 гр., по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 1 до 3, а в планинските райони – между минус 7 и минус 3. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12 и минус 7, а най-високите – между 10 и 15 гр. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която е между 30 и 60 л/ кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/ кв.м.

Месецът ще започне със слънчево време. През периода 4-7-и януари ще бъде променливо, ще има и превалявания, предимно от сняг. Впоследствие вероятността за валежи е по-малка, но температурите ще се понижат още.

През първите дни от второто десетдневие отново ще има условия за валежи, предимно от сняг. След слабо и краткотрайно затопляне в началото на десетдневието, температурите ще се понижават. Около 15-ти ще е сравнително студено, но валежите временно ще спрат. През втората половина от десетдневието температурите относително ще се повишат. Вероятност за валеж има около 17-ти.

През третото десетдневие тенденцията е динамиката на атмосферните процеси да намалее. По-често ще преобладава облачно време, но без съществени валежи. Температурите ще останат по-ниски от обичайните.

Марияна Попова – синоптик в НИМХ-БАН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!