Новини

Прокуратурата проверява „Аркус” за износ на боеприпаси за Сирия

Шефът на дружеството инж. Банко Банков: „Не се притеснявам от проверки, такива сделки никога не сме правили!”

 

ПРОКУРАТУРАТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗАПОЧНА ПРОВЕРКА в оръжейния завод „Аркус” след медийни разкрития за износ на боеприпаси за Сирия. Според в. „Труд” било намерено българско оръжие в склад на бунтовниците в сирийския град Алепо. Намерението е да се установи дали лицензът на „Аркус“ – Лясковец, позволява на дружеството да търгува с боеприпаси. Ако в хода на проверката се установят данни за извършено престъпление по чл. 233 от Наказателния кодекс, т.е. да е реализиран износ на оръжие и боеприпаси в ембаргови държави, ще се образува досъдебно производство, съобщи Апелативна прокуратура в края на м.г. В случай че такива данни не се установят, ще се прецени наличието на основание за намеса на прокуратурата по реда на общия надзор.

„Не се притеснявам от проверки, такива сделки никога не сме правили. Нямаме износ на боеприпаси за Сирия. Държавата контролира пазарите и нямам обяснение как е възможно да има данни за нашата фирма в Алепо“, каза за „Борба” вчера шефът на дружеството инж. Банко Банков.

Справка от консолидирания финансов отчет за третото тримесечие на тази година на „Аркус“ АД – Лясковец, публикуван на сайта на Българската фондова борса, показва, че дружеството има търговски взаимоотношения с контрагенти от 25 държави в Европа, Азия и Африка, сред които не фигурира Сирия.

Нели СУКОВА

One thought on “Прокуратурата проверява „Аркус” за износ на боеприпаси за Сирия

  • И да не забравите да проверите изплаща ли се кредита от 35 млн. $ към КТБ и транзакциите към Британските Вирджински Острови.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *