3 четения

496 туристи разгледаха Царевец на 1 януари, първият е японец

БЛИЗО 500 ТУРИСТИ СА СЕ КАЧИЛИ НА ЦАРЕВЕЦ В ПЪРВИЯ ДЕН НА НОВАТА 2017 Г. Крепостта на българските царе е била отворена в 12 часа на 1 януари. Първият посетител за новата година е бил софтуерният инженер Хирос от Япония. Това го прави и първият регистриран посетител на музей в България според справката на Регионалния исторически музей в старата столица. По традиция от последните години Царевец работи и на 31 декември, и на 1 януари и е единственият роден музей с такова работно време.

Софтуерният инженер е бил официално посрещнат от директора на Регионален исторически музей – Велико Търново, д-р Иван Църов с подаръци – музейна литература и бутилка вино. При обиколката си на крепостта чужденецът е бил придружен и от екскурзовод. Японецът сподели, че е за първи път в България и е впечатлен от културно-историческото ни наследство и гостоприемствеността на българите.

За четири часа на 1 януари Царевец бе разгледан от още 179 чужденци и 316 българи. Сред първите посетители за годината имаше китайци, тайландци, французи, германци, американци и 144 румънци. Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ е най-посещаваният туристически обект в страната и единственият музей, който работи 365 дни в годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *