Новини

Равносметка. Шестима загинаха при 1116 пожара за година, изгоряха 54 возила и над 5000 кв. м сгради

21 фалшиви сигнала на тел. 112 вдигаха накрак огнеборците

ШЕСТИМА ЗАГИНАХА, А ДРУГИ 7 ДУШИ ПОСТРАДАХА ПРИ 1116 пожара в областта през 2016 г. Огнеборците са се отзовавали общо на 1734 сигнала, от които 75 са спасителните операции с 21 пожара. По различни причини най-много е унищоженото лично имущество – над 5000 кв. м сгради и над 4000 кв. м покриви. Най-честите причини за трагедиите са небрежност и късо съединение в елинсталацията. Има и нелепи ситуации, като сигнална ракета, която точно на Нова година попадна на терасата на търновци и подпали вещите им. През това време хората били вътре и излезли в да вдигат наздравица след словото на президента. Чак тогава видели, че климатик, велосипед и елуреди горят.

ОБЩО 54 ВОЗИЛА ИЗГОРЯХА ПО ПЪТИЩАТА НА ОБЛАСТТА, ОТ КОИТО 44 СА ЛЕКИТЕ КОЛИ, а останалите са товарни. Почти във всички случаи автомобилите се самозапалваха в движение или гърмяха паркирани. Има и няколко случаи на умишлени палежи, които обаче още не са разкрити от полицията с изключение на ревнивото гадже, което първо заби кирки в колата на изгората си, а после подпали жилището й.

НАЙ-МНОГО ГРИЖИ ОБАЧЕ СЪЗДАВАТ НА ПОЖАРНАТА ФАЛИШИВИТЕ СИГНАЛИ НА ТЕЛ. 112, които през изминалата година бяха 21.

През ноември в рамките на няколко минути мъж подаде два фалшиви сигнала за пожар в супермаркета в кв. „Картала“, защото си бил купил калпаво шампанско. По телефона той се представил като Мастролюб Масгробов. Полицията обаче установи, че това е 37-годишният Георги Николов, който живее в същия търновски квартал и има психични отклонения. Мъжът бе предаден на прокуратурата.

Сред фрапиращите случаи, при които спасителните екипи са били напразно вдигани накрак, са сигнал на тел. 112 от непълнолетно момче, което съобщило, че гори къща във великотърновското село Хотница. Когато специализираните екипи отишли на място, открили, че няма и помен от пожар, а посоченият като място на стихията имот бил необитаем, защото стопанинът е на гурбет в чужбина. Статистиката сочи, че сред авторите на лъжливите сигнали са предимно непълнолетни лица, пияни граждани, както и цигани. През лятото била регистрирана серия от подобни случаи, зад които се оказали гастарбайтери от ромски произход от Павликенско. През отпускарските месеци гурбетчиите се завръщали в родния край и след като се почерпят солидно, захващали да се забавляват, като звънят от немски телефонни карти на Спешния център и вдигат по тревога спасителите.

През м. г. е изгорял един комбайн, над 2000 бали фураж и 13 дка гори, сочи още статистиката на Областната пожарна.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *