29 четения

Търновка подготвя първия фестивал за българска музика в Лондон

Ива Ангеличева събира най-нашумелите имена от фолклора и попмузиката ни и много родни производители

ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ ФЕСТИВАЛ, КОЙТО ЩЕ ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА В ЛОНДОН, ПОДГОТВЯ ТЪРНОВКАТА ИВА АНГЕЛИЧЕВА. Тя е студентка в британската столица и от няколко месеца работи трескаво по организацията на музикалното събитие, което е нарекла Wild Rose BG Music Festival.

В две последователни вечери, на 3 и 4 март, на сцената на зала The Grand ще излязат някои от най-популярните изпълнители на България. „Залата, в която ще се случи фестивалът, е позната на българите в Лондон. Там често гостуват родни звезди от ранга на Васил Найденов, БТР, „Фондацията”. Артистите от „Господари на ефира” също са изнасяли представление в The Grand. Но освен че искам да представя най хубавото от нашата музика, аз искам да покажа и най-доброто от българското производство, затова във фестивала ще има щандове с вино, розово масло, млечни продукти”, разказва Ива Ангеличева, която също пее и е една от най-успешните млади изпълнителки на Велико Търново и студио „Румина”. Тази година Ива завършва образованието си в британската столица, където учи музикален бизнес и мениджмънт на изкуствата. Според политиката на университета само най-добрите студенти имат право да изберат как точно да се дипломират. Един от вариантите е организацията на реално събитие. Само осем студенти в университета получили възможността да направят този избор и Ива е една от тях. Така й хрумнала и идеята за фестивала.

„Системата на образованието във Великобритания е доста по-различна от тази в България. Тук първата година на практика не се брои, оценките не се взимат под внимание. Университетът ни дава възможност да се огледаме, да се ориентираме, да свикнем с начина на обучение, да решим дали ни харесва. Оценките от втората година съставляват 30% от дипломирането, а останалите проценти се трупат през третата година, която е и последна. Проектът, който започнах да реализирам, всъщност е половината от тези 70%, които трябва да натрупам сега”, обяснява Ива.

Преди да се впусне в преговори с изпълнители и родни производители, търновката трябвало да опише проекта си и да го защити на теория. Описала в него всеки детайл от организацията, мениджмънт стратегията си и маркетинг кампанията. В този вид проектът й получил най-високата възможна оценка, а Ива – възможност да го реализира на практика. Младата изпълнителка вече създала своя компания, за да може да премине през всяка стъпка по организацията на събитието. Тя трябва да води преговорите с изпълнителите и българските производители, да си наеме служители. „Това е връзката между университета и реалността. Така, още преди да съм завършила, аз вече ще имам зад гърба си сериозен проект. За да го изпълня, имам подкрепа от университета – двама ментори преподаватели, които ми помагат с различни съвети и предложения. Те са организатори на едно от най-големите събития в Лондон – китайската нова година, както и на фестивали като Lovebox, Wilderness и др. Обаче колкото и силно да са зад гърба ми, истината е, че те не знаят нищо за нашия пазар и нрави, което е един от най-важните фактори при организацията на този фестивал”, усмихва се Ива. Признава, че освен че проектът е важен за дипломирането й, той поставя началото на професионалната й кариера като организатор на музикални събития.

ДОКАТО Е ТУК ЗА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ, ИВА ИЗПОЛЗВА ВРЕМЕТО СИ ТОЧНО ЗА ТОВА – среща се с производители и преговаря със спонсори, уточнява договори с изпълнителите и организира рекламната стратегия на фестивала. Тя е решила да покаже на лондончани не само фолклора и съвременната БГ музика, но и най-вкусните и квалитетни продукти на България. Вече толкова е напреднала в организацията на събитието, че от 10 януари ще бъдат пуснати в продажба и билетите – онлайн на адрес https://www.facebook.com/events/1772537586334445/.

Наско Янкулов, директор на мениджмънт агенцията TopArtists, която менажира повечето от родните артисти, станал кръстник на фестивала. Двамата с Ива работили заедно през лятото, когато тя била на стаж при него и работила на концерта на Любо Киров в Зала 1 на НДК като стейдж мениджър. Категорична е, че иска да превърне фестивала в традиция. „Какво значи да е успешен фестивалът ли? Успех ще бъде за мен гостите на фестивала да се потопят в българския дух и атмосфера чрез музиката, която ще бъде представена. На българите в Лондон това им липсва много. Искам залата да е пълна и двете вечери. А местата са 1250, което никак не е малко. Аз съм замислила фестивала така, че да не е насочен само към българите във Великобритания”, признава Ива.

Ива Ангеличева е възпитаник на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” във Велико Търново. Пее в студио „Румина” от малка и е една от най-успешните му възпитанички. Печелила е куп награди от национални и международни фестивали, беше финалистка в X-Factor и преди три години реши да учи музикален бизнес и мениджмънт на изкуствата. За да съчетава университета с практиката, Ива работи, докато следва. Тя стажува в Студентския съвет на университета, в който учи. Работи по събития, организирани както от целия екип, така и по такива, които лично създава. Последното й събитието било парти, билетите за което се разпродали напълно и на което са присъствали 600 студенти. Освен това е и асистент на преподавателите си по някои предмети. Практиката в университета й позволява след като е защитила успешно и с отличие годината, тя да помага на по-младите студенти. И още като второкурсничка Ива започнала да работи като асистент, да изнася презентации по теми от лекциите, да дава консултации, да организира и провежда уъркшопове. Ива също работи във фирма за кетъринг, което й дава възможност да обогати познанията си за английската култура. Благодарение на тази си работа, тя е работила на ключови събития в Бъкингамския дворец, в Уиндзор, Парламента, в Уембли и Уимбълдън. Била е и на Британските музикални награди. „Голямо преживяване е тази ми работа. Тази година имах шанса да работя в кралската ложа на чаените партита в Бъкингамския дворец. Това са традиционни събития, които събират между 5 и 7000 гости на ден, поканени лично от кралицата. Тя събира елита от всички сфери и професии, които са допринесли за английската култура и икономика”, разказва Ива и казва за себе си, че е гражданин на света и иска да пътува и да се развива непрестанно, независимо в коя държава живее.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Търновка подготвя първия фестивал за българска музика в Лондон

  • 04.01.2017 в 19:12
    Permalink

    Чудесно . Ако всички работят с такъв ентусиазъм и любов света щеше да е още по хубав.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *