71 четения

Шишмановата баня във Велико Търново вече е възстановена

НАПЪЛНО ВЪЗСТАНОВЕНА Е ВЕЧЕ ШИШМАНОВАТА БАНЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Обектът е сред най-автентичните паметници на културата от втората половина на XIV век и късния период на Второто българско царство.

Ремонтът на сградата беше направен по проекта „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“. Предстои Шишмановата баня да бъде въведена в експлоатация.

Възстановяването на паметника, който се намира в старинния великотърновски квартал „Асенов”, започна с укрепване на западните зидове. Надградени са останалите стени, възстановени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им.

Всички строителни дейности са извършени по модела на запазените останки и на базата на археологическите проучвания. Построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.

Проектът на Община Велико Търново за консервация, реставрация и експониране на недвижимата културна ценност е на стойност 725 000 лева, а финансиране бе осигурено по мерките на Европейското икономическо пространство. Съгласно изискванията за подобряване на ситуацията на ромите трудова заетост бе осигурена на трайно безработни лица с непрекъснати регистрации в Бюрото по труда.

Според условията на проекта, през март 2017 г. Шишмановата баня ще стане арена на открити уроци по история. Месец по-късно там ще се проведе детски фестивал на ромската култура.

4 коментара за “Шишмановата баня във Велико Търново вече е възстановена

 • 04.01.2017 в 15:39
  Permalink

  За това ако са дало 700 000 моята къща на село е поне 2 милиона.

  Отговор
 • 04.01.2017 в 16:49
  Permalink

  Като гражданин и съвестен данъкоплатец бих бил любопитен да видя строителната документация с цени и количества вложен материал,щото и на мен ми се вижда бая пара това 725 хиляди за метални ферми с дървена подложка и вероятно каменна ограда,но имайки предвид големината на имота тя не може да е кой знае каква цифра.

  Отговор
 • 04.01.2017 в 20:34
  Permalink

  Е как Дешков да си купи къща и яхта в Гърция. Алооу Кмете, луд ли си или ни мислиш за луди. Толкова пари открадна този пумияр мръсен и още му наливаш

  Отговор
 • 05.01.2017 в 10:58
  Permalink

  Aко това е възстановена Шишманова баня, тогава реставрирана къща какво трявба да бъде. Какво са ВЪЗСТАНОВИЛИ …. нищо. Един покрив и една ограда.
  Възстановя̀вам – Привеждам обратно в предишния му вид, в предишното му нормално състояние. Възстановяваме църквата.
  Реставра̀ция – Възстановяване
  Консервация – Запазване на произведения на изкуствата, на книги, на църкви и др. чрез специална обработка.
  Кой какво е направил в крайна сметка???

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!