26 четения

В Лясковец ще плащат по-високи данък сгради и такса смет

С ДЕВЕТ ГЛАСА „ЗА” НА СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ СРЕЩУ ОСЕМ НА ОПОЗИЦИЯТА МЕСТНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ В ЛЯСКОВЕЦ ПОВИШИХА ТАКСА СМЕТ И ДАНЪК сгради на редовно заседание. Така налогът върху недвижимото имущество нарасна с 25%, като от 2,4 промила бе повишен на 3 промила. Вносител на предложението е кметът на общината д-р Ивелина Гецова, а мотивите й са били, че щом гражданите изискват по-качествени услуги, то ще трябва да се плащат съответно и по-високи налози. Срещу това на сесията възрази съветникът от ЗС „Ал. Стамболийски” Тодор Тодоров. Според него общинската администрация, която се издържа от местните дейности, е прекалено раздута и това повишение ще обслужи единствено служителите, които са на заплати.

Такса смет бе повишена с еднакъв размер за всички населени места от общината – 1,5 промила. Но заради различните им досегашни ставки налогът е различен, като за Лясковец от 3,75 промила става 5,25 промила, което е с 40% по-високо. За Джулюница увеличението е 28% и налогът вече е 6,75 промила, или 28% увеличение. Жителите на Козаревец ще плащат с 46% по-скъпо, тъй като такса смет там става вече 4,75%, а в Добри дял увеличението е 50%, или от 3 на 4,5 промила. За с. Драгижево ставката от 5 промила става 6,5 промила, или 30% увеличение, а за с. Мерданя – от 5,25 промила на 6,75 промила, което прави 28% увеличение.

Гласуването провокира коментари от страна на представителите на опозицията в община Лясковец. Според Сергей Добрев от ДСБ дори и след това повишение съвестните данъкоплатци ще продължат да си плащат, безсъвестните – не, но първите ще намалеят за сметка на вторите.

Тодор Тодоров пък продължи с атаките си срещу управляващото мнозинство. Той изтъкна, че проблем при повишението ще бъде събираемостта. По думите му, проблемите са дошли, след като е сменена фирмата, която осъществява сметосъбирането и сметоизвозването в общината.

ЕДНОВРЕМЕННО С ТЕЗИ ПОВИШЕНИЯ МНОЗИНСТВОТО ОТ ГЕРБ ОТХВЪРЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на адвокат Петър Зангов от ЗС „А. Стамболийски“ за намаляване размера на данъка върху масовия клас автомобили от 1,49 на 1,10 лв. за киловатчас мощност, което щеше да облекчи данъкоплатците. След гласуването Тодоров повдигна и друг болезнен въпрос – как общината е получила 500 000 лв. безлихвен кредит от Министерство на финансите в края на 2014 г., след като липсва решение на Общинския съвет за поемане на задължение по Закона за общинския дълг. Отговорът на д-р Гецова бе, че тези пари са получени, за да може общината да разплаща задълженията си по текущи проекти.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!