11 четения

Днес най-значителни снеговалежи, но продължават до края на седмицата; понеделник и вторник мразовито, с температури до минус 20

През нощта ще бъде облачно, с умерен до интензивен валеж от сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и минус 4. За В. Търново се очаква минимална температура минус 3 гр. През деня ще бъде облачно с валеж от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Очаква се образуване на преспи и снегонавявания. Температурите ще се понижават – сутринта ще бъдат около минус 2 – минус 3, късно след обяд и вечерта около минус 6 – минус 8. Атмосферното налягане ще се повишава. Над централните и западните части на Стара планина ще има значителна облачност с валеж от сняг. Ще духа силен вятър от север-северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 8 – минус 10, а на 2000 м около минус 13. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 18.9 гр. през 1994 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 20.8 през 1990 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 48 минути и ще залезе в 16 часа и 59 минути. Фаза на Луната: шест денонощия преди пълнолуние.

През първата половина на седемдневния период – петък, събота, неделя и понеделник, преди обяд ще преобладава облачно време с превалявания от сняг. Най-интензивни ще бъдат валежите днес. През следващите дни те ще отслабват. Ще духа умерен до силен вятър от запад – северозапад. Новата снежна покривка се очаква да бъде около и над 30 см. На места ще се образуват преспи и снегонавявания. От понеделник след обяд до четвъртък облачността ще се променя динамично от променлива до значителна. На места са възможни са слаби превалявания от сняг. Вятърът ще отслабне и ще бъде предимно от запад-югозапад. В началото на периода под влиянието на хладна въздушна маса температурите ще се понижават. В събота се очакват максимални температури от минус 6 до минус 8 и минимални от минус 8 до минус 11, в северозападните части на Северна България до минус 13 – минус 15. В неделя, понеделник и вторник ще бъде студено, с минимални температури между минус 12 и минус 17, на места в северозападните райони до минус 20. Максималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 10. В сряда и четвъртък се очаква постепенно повишаване на температурите с 3 – 4 на ден. Минималните в сряда ще бъдат между минус 15 и минус 10, в четвъртък – между минус 10 и минус 7. Максималните темпертури в сряда ще бъдат между минус 4 и минус 7, в четвъртък – между минус 3 и 0.

Над западните и централните части на Стара планина от петък до понеделник ще има значителна облачност с превалявания от сняг. Ще духа силен вятър от север-северозапад. От вторник до четвъртък ще преобладава време със значителна облачност с временни разкъсвания. На отделни места е възможно да правали слаб сняг. Ще духа умерен до силен вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м в петък ще бъдат около минус 6 – минус 10, от събота до понеделник ще бъдат около минус 13 – минус 18. От вторник до четвъртък температурата на 1200 м ще се повишава постепенно до около минус 4 – минус 2 в четвъртък. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5- 6 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!