16 четения

Къщи, които се самозахранват с електричество, ще строят в региона

Първата подобна сграда се намира в кв. „Чолаковци“

СГРАДИ, които сами си произвеждат еленергията, нужна за обитателите, а излишъка продават на енергото, вече работят във велико търново. Главният архитект на града Николай Малаков разкри, че вече е одобрил още няколко подобни сгради. „Законът вече е променен и съоръжения в частни имоти до 30 киловатчаса се правят без проекти и специални съгласувания. Това е бъдещето на строителството – екологични сгради, които се „самообслужват” и пестят от разходите”, обясни арх. Малаков.

Той припомни, че първата сграда, която прави ток сама, се намира във великотърновския квартал „Чолаковци”. „Това е местният супермаркет, на чийто покрив има соларни панели с мощност около 100 киловата”, разказа арх. Малаков. Подобни съоръжения са поставени и на няколко от сградите на надстроените гаражи по протежението на ул. „Полтава”. Вътрешната консумация на подобна постройка е около 10 киловата на час. Останалото се търгува на преференциални цени на енергийния доставчик „Енерго-Про”, което е регламентирано със закон.

Във великотърновската екоинспекция в момента са депозирани три подобни проекта за частни къщи в района на Вонеща вода и Малки чифлик. Сградите са замислени така, че соларни панели на покривите им да произвеждат ток само от светлина, което е съвременна технология, която не зависи пряко от слънцето и е ефективна даже в по-мрачни дни. Първа копка на едната започва още напролет Димитър Петков. Младият мъж е видял подобни сгради по време на следването си в Съединените щати. Платил е на сондьори да изкарат и вода в имота му, за да я ползва за лични нужди и за басейна, който ще направи. Така практически къщата му ще се захранва сама и даже ще печели от нея. Ще плаща единствено данъци и такса смет, изчислява Димитър. Мъжът възнамерява да монтира две инсталации и да използва светлината да прави ток и да подгрява вода. Горещата вода ще топли къщата му в Балкана зимата, а излишният ток пък ще се продава. Още няколко подобни проекта чакат съгласуване.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!