Търновка уши гоблен с дължина 162 см | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновка уши гоблен с дължина 162 см

Публикувана на: 06.01.2017г. 1376 прегледа

Елка Иванова е пристрастена към това хоби вече 10 г. и има цяла галерия в родната си къща

ГОБЛЕН С РАЗМЕРИ 163 НА 27 СМ Е ПОСЛЕДНОТО БИЖУ В КОЛЕКЦИЯТА НА ТЪРНОВКАТА ЕЛКА ИВАНОВА. Това е и най-голямата ушита картина, която учителката по философски цикъл притежава. Елка Иванова признава, че е пристрастена към това си хоби от години. Шие, украсява стените на къщата си или подарява, след това започва отначало и с още по-голяма страст.

„Грийн вилидж“ на Dome се нарича огромният гоблен. Елка започнала да го шие на 18 август 2015 г. и го завършила окончателно на 18 декември миналата година. След това й трябвали няколко дни да му избере рамка и да го направи истинска картина. „Ших го на почивки, защото понякога ми омръзваше. За да разнообразя очите и ръцете си, правех минигоблени под формата на картички. Те се шият бързо и лесно и са прекрасни подаръци“, разказва г-жа Иванова.

СЪПРУГЪТ Й Е НЕЙНИЯТ УЧИТЕЛ И ВСЪЩНОСТ ТОЙ Е ВИНОВЕН ТЯ ДА Е ТОЛКОВА ИЗКУСНА ГОБЛЕНАРКА. Когато двамата се запознали, той умеел да шие гоблени и тя си казала: „е, щом той може, значи и аз го мога“. „Аз живея с гоблените още от студентските си години. Имах съквартирантка, която беше пристрастена. Ние ходехме на дискотеки и да се забавляваме, тя оставаше в квартирата и шиеше. Тогава ми се струваше така скучно, но когато видях, че съпругът ми може да шие, си казах, че трябва да опитам. Помолих го да ми покаже и… вече 10 г. се забавлявам така, запълвам свободното си време или просто размишлявам на философски теми, докато шия. Докато шия, претеглям деня си. Отчитам хубавото, което съм преживяла, и съответно недотам хубавото. Мисля за хората, за проблемите си. Това е моето време, в което никой не ме закача и в което по някакъв странен начин стигам до себе си“, усмихва се учителката по философия. Елка Иванова преподава в Средно училище „Георги Измирлиев“ и всеки ден пътува до Горна Оряховица. Но всяка свободна минута почти посвещава на гоблените си.

Шие портрети, пейзажи, икони, различни сюжети с деца и животни. „Коне в реката“ е първият й гоблен, който тя направила точно преди 10 г. Бил със скромните размери 15 на 15 см., за да стигне до последния, който е дълъг точно колкото и диванът й вкъщи. „Невъзмутимият папагал“ пък е един от най-сложните гоблени, който Елка е шила. Схемата е правена по картина и майсторът на схемата се е постарал да бъде точен във всички нюанси на цветовете. Изключителната трудност при шиенето идва от това, че има много единични бодове. Това на практика означава, че гобленарката трябва да сменя конеца при всеки бод. Но това е и един от най-любимите й гоблени, защото го е правила, докато била бременна. И сега, когато се сеща за този гоблен, винаги казва, че го е шила заедно със сина си.

И въпреки че има зад гърба си повече от 20 гоблена и неизброимо количество картички, Елка Иванова признава, че все още има такъв, който не се е престрашила да започне. Той се казва „Ангел с коте“ и е на прочутата гобленарска фирма „Леврон“. Картината е момиченце, гушнало коте. Гобленът е голям – 60 на 70 см, и е с много единични бодове. Това обаче е следващото голямо предизвикателство пред философката.

ГОБЛЕНАРСТВОТО Е СКЪПО ХОБИ, НУЖНИ СА СРЕДСТВА, ЗА ДА БЪДЕ КОМПЛЕКТОВАН ВСЕКИ ГОБЛЕН. Конците са скъпи, а понякога само за една картина й трябват 90 различни цвята. Толкова са втъкани в „Грийн вилидж“ например. „Но не ми се продават, дори понякога ми е трудно да ги подаря. Затова родната ми къща, която е извън Велико Търново, прилича на картинна галерия. Знам историята на всеки гоблен и когато го погледна, се сещам за житейските моменти, които съм преживяла, докато съм го работила. Втъкала съм енергията си, моментното си състояние, вшивам чувствата си… как да ги продавам след това“, усмихва се Елка Иванова.

С. БОЯНОВА

loading...

Коментари за "Търновка уши гоблен с дължина 162 см"

 • 06.01.2017 в 13:23

  Тайната вечеря е 136 см, така че …

  Отговор
 • 07.01.2017 в 14:20

  mnogo mi haresva tozi goblen,zashtoto e pastar i razdvizen! v planovete mi e ,no me spira edinstveno fakta,che niamam veche svobodni steni za gobleni!bravo na Elka Ivanova!

  Отговор
 • 07.01.2017 в 16:12

  Знам със сигурност за поне още две жени ушили този гоблен. И поне още четири, които в момента го шият. Аз също съм на етап от него.

  Отговор
 • 24.12.2017 в 13:45

  Много красив гоблен, браво на жената! Прекрасна работа!

  Отговор
 • 25.12.2017 в 21:53

  Браво, Елке! Продължавай да даряваш красота със своя талант!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!