Зимата властва с пълна сила в областта

ЧЕТВЪРТИ ДЕН ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ОСТАВА В СНЕЖЕН КАПАН. СЕЛА В ЗЛАТАРИШКО И ЕЛЕНСКО ОСТАНАХ БЕЗ ТОК ЗАРАДИ АВАРИИ.

Преспи между 2 и 4 метра пробиват с големи снегорини и багери вече втори ден, за да освободят пътищата в Свищовско, информираха от Областната управа.

Заради навяванията в нощта срещу неделя пътищата към крайдунавския град осъмнаха затрупани, а селата откъснати от света. Тежката техника е привикана по спешност. Благодарение на една верижна машина и два снегорина, осигурени от Община Свищов, трасетата до края на деня (бел ред. вчера) бяха отблокирани.

Тировете, които от събота се пропускат през Хаинбоаз, който е отворен за движение при зимни условия, се проверяват дали са оборудвани с вериги. Това се случва на пункта на „Пътна полиция“ след град Килифарево.

Недобросъвестни шофьори обаче непрекъснато създават проблеми на спасителните екипи. Румънски тир се хвърлил в канавка край великотърновското село Въглевци в Хаинбоаз и в продължение на 48 часа шофьорът отказвал камионът да бъде изтеглен. „Водачът настояваше да комуникираме с него само на румънски език. Не позволяваше на техническите служби и на БЧК да му окажат съдействие. В същото време пречеше на движението по планинското трасе и създаваше опасност от катастрофи. Едва в неделя сутринта камионът, който превозва сода oblast-2бикарбонат, бе изтеглен и вече е на бензиностанцията в село Вонеща вода”, разказа областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, който през последните дни е неотлъчно със спасителните екипи.

Губернаторът сподели, че неблагоразумни водачи на тирове си позволяват да карат с висока скорост и да изпреварват по заснежените трасета. Шофьори на тирове оборудват возилата с вериги преди проверката, обаче малко след пункта ги махат, за да се движат по-бързо и да икономисват гориво. „Налага се да изпращаме полицейски патрули след тях”, допълни проф. Пенчев.

Проблеми създали и ловци в община Златарица, които излезли на излет в събота и си оставили автомобилите спрени безразборно на пътя. Мъж пък тръгнал с леката си кола за риба, но се забил в пряспа и се наложило пожарникари да го изтеглят.

ОТ ПЕТЪК НАСАМ ВЕРИЖНИ МАШИНИ ИЗТЕГЛЯТ ЗАКЪСАЛИ КАМИОНИ В ТЪРНОВСКО. ВЪПРЕКИ ЗАБРАНАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ТЕЖКОТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ НАД 12 ТОНА В ЦЯЛАТА СТРАНА в петък сутринта водач на тир не овладял возилото, което закъсало и блокирало пътя от Велико Търново към Свищов. Камионът попречил движението на снегорина, който, за да избегне челен удар, свил рязко вдясно и се обърнал в крайпътна канавка. Това съобщи отново областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев. Пътят към крайдунавския град остана затворен часове наред, а двете превозни средства бяха изтеглени със специализирана тежкотоварна техника. Двама младежи с лек автомобил пък претърпели тежка катастрофа в свищовското село Царевец. Водачът изгубил контрол над колата в лошото време и тя се забила в стълб. При удара са пострадали и двамата младежи. Шофьорът е с тежка черепно-мозъчна травма и е откаран по спешност в областната болница във Велико Търново. Той е в кома и лекарите се борят за живота му. В болница е приет и спътникът му с множество травми. Села в община Свищов останаха без ток, но екипи на енергото отстраниха авариите. По-сложна е ситуацията в Хаджидимитрово, където халата е съборила електрически стълб.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЕ ПОЧИСТВАТ, А СНЕГОРИНИТЕ ВЕЧЕ ОБРАБОТВАТ ВТОРОСТЕПЕННИТЕ УЛИЦИ. При усложнената зимна обстановка и значителна снежна покривка градският транспорт се движеше нормално и по разписание. След спирането на валежите снегорините и камионите за разпръскване на инертни материали са насочени към по-малките улици, чиято обща дължина е над 60 километра. Допълнителна техника е насочена към улици в кв. „Бузлуджа”, „Зона В”, „Асенов”, „Света гора”, „Картала”.

Кметът Даниел Панов лично следи и контролира дейността, а периодични обходи правят заместник-кметът проф. Георги Камарашев и директорът на дирекция „Строителство и устройство на територията” инж. Динко Кечев. Всички подадени в Община Велико Търново сигнали се обработват от оперативния щаб и се предават на снегопочистващите фирми.

Около 20 са машините, пуснати от фирма „Нелсен чистота”, която отговаря за дейността по зимната поддръжка. Привлечена е и допълнителна малогабаритна техника – фирмите „Политрейд Кънстръкшън”, ЕТ „Надежда – Надежда Христова” и „Водстрой ВТ” осигуриха общо седем машини, които работят в кварталите „Чолаковци”, „Бузлуджа” и по малките улици, край детските градини и ясли.

Движението по пътищата към населените места в община Велико Търново се извършва при зимни условия. Няма населени места без ток и вода в двете общини. Сигнали гражданите могат да подават до оперативния щаб в общината на тел. 062/619 102.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *