Новини

Кадетът Генади Кръстев стигна пръв до Богоявленския кръст във В. Търново

КАДЕТЪТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ СЕРЖАНТСКИ КОЛЕЖ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ГЕНАДИ КРЪСТЕВ се пребори за Богоявленския кръст във Велико Търново. За смелостта си да нагази в ледените води на Янтра и да улови кръста, Генади получи няколкодневен отпуск от ръководството на военния университет. Великотърновският митрополит Григорий и кметът на общината Даниел Панов дариха късметлията с по 100 лв.

„За първи път скачам във водата на този празник и съм много горд, че хванах кръста. Емоцията да хванеш разпятието, е много голяма, даже все още ми тупка сърцето”, каза кадетът минути след като излезе от водата. Генади е варненец, но от години живее в Плевен. В момента учи в Националния военен университет и докато е тук, решил да участва в ритуала.

31 курсанти и още около 20 цивилни търновци се хвърлиха в ледената Янтра, за да се борят за Богоявленския кръст. Сред тях бе и най-младият от смелчаците 19-годишният Боян Лапев, който получи от заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов осветена икона на Йоан Кръстител. Боян също участва за първи път в ритуала и след преживяването сподели, че е от Дупница и е избрал да учи във Велико Търново „Комуникационна техника и технологии”.

15871488_1244510945609333_3507134622166296326_nНародният представител от „Патриотичния фронт“ доц. Милен Михов избра тази година да даде личната си парична награда на старшина Калоян Цветков. Той е пети курс в специалността „Мотопехотни и танкови войски” в Националния военен университет. Роден е във Видин. Още един Калоян получи миналия ден благословията на Великотърновския митрополит Григорий. Сред публиката, която аплодира смелите мъже, беше и няколкомесечният Калоян, който наблюдава ритуала заедно с баща си. Бебето обра овациите на публиката заради куража на родителите си да го доведат до реката в студения зимен ден и заради вниманието на митрополита.

Богоявление във Велико Търново започна в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица” с литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Григорий. След това по традиция митрополитът поведе шествието, което стигна до площад „Цар Асен Първи”, където бяха осветени знамената на Националния военен университет „Васил Левски”, на областната и общинските организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Велико Търново.

„Пожелавам ви крепко здраве, щастие и много успехи! Богоявление е един от най-старите християнски празници. Днес всичко следва да бъде пречистено и осветено. Всички предмети, потопени в осветената в храмовете вода, се смятат за пречистени”, каза в словото си началникът на Военния университет бригаден генерал Пламен Богданов. В празника се включиха и депутатът от ГЕРБ Евгени Стоев, зам.-областният управител Камен Алексиев, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, общественици и много търновци.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *