Дилема пред българина: сервитьор у нас за 800 лв. или в Германия за 1800 евро

Европейски компании търсят персонал чрез бюрата по труда в областта

КОМПАНИИ ОТ НЯКОЛКО ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ СИ ТЪРСЯТ В МОМЕНТА ПЕРСОНАЛ ЧРЕЗ БЮРАТА ПО ТРУДА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. Разликата във възнагражденията за идентични длъжности у нас и зад граница е в пъти. Веригата ресторанти за бързо хранене „Макдоналдс” в Мюнхен например, набира български кадри за ръководители на смяна. Опитът в ресторантьорския мениджмънт е предимство, а свободното владеене на немски е задължително. Основната брутна заплата е 1855 евро, като за всяка смяна се начисляват добавки. Работодателят помага за намирането на квартира. Месечният наем е 223 евро за първите 6 месеца. Компанията осигурява и безплатна храна. Работи се по 39 часа на седмица.

Нашенци търсят чрез бюрата по труда и по линия на междуправителствени спогодби и за най-големия увеселителен парк в Германия – „Европа парк”. Оферират се рецепционисти, готвачи, келнери, портиери за нощна смяна, бармани, камериери, икономи за луксозните хотели на територията на атракциона. За всички позиции могат да кандидатстват българи. Обявите са публикувани на сайта на българската Агенция по заетостта (www.az.government.bg) в рубриката „Работа в Европа”, а разяснителни кампании за тях има във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени и Свищов. Кандидатите за всички позиции трябва да владеят немски на много добро ниво и да са преминали професионално обучение в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Опитът също е задължителен.

РЕЦЕПЦИОНИСТИТЕ СА СРЕД НАЙ-ДОБРЕ ПЛАТЕНИТЕ ПОЗИЦИИ, но за такава длъжност е необходима отлична езикова подготовка. Брутната основна заплата е около 2100 евро на месец, но може да варира в зависимост от резултатите и колективните трудови споразумения, сочат част от условията. Възнагражденията за готвачите са между 1900 и 2300 евро според отговорностите в кухнята. По-ниското възнаграждение е за помощния персонал. За тези позиции не се изисква толкова високо владеене на немски, колкото за персонала, който е в директен контакт с клиентите, но трябва да знаете езика на разговорно ниво. Барманите също изкарват добри пари. Брутната месечна заплата за тази позиция е около 2000 евро. За помощник-барманите заплащането е почасово и е фиксирано на 10 евро на час. Възнагражденията на камериерите и икономите са по-скромни. Те получават около 1550 евро на месец. Желаещите да се пробват на тези позиции обаче трябва да са наясно, че ги чака усърдна работа, за да отговорят на пословичните изисквания за чистота на германските хотелиери. Търсят се и портиери за нощна смяна от 21 до 6 ч. Освен перфектен немски за тази позиция трябва и шофьорска книжка. Заплатата е от 1700 до 1900 евро на месец. Работното време за всички длъжности, с изключение на портиерите, е по 8 часа на ден и 40 часа на седмица. Извънредният труд се плаща допълнително. Работодателят осигурява храна и квартира, но срещу заплащане.

Кандидатства се до 29 януари със CV във формат EUROPASS със снимка.

С. МАРИНОВ

4 thoughts on “Дилема пред българина: сервитьор у нас за 800 лв. или в Германия за 1800 евро

 • 10.01.2017 в 13:09
  Permalink

  Може ли някой да каже дали наистина някой дава на сервитьор 800 лв. в Търново?

  Отговор
 • 10.01.2017 в 13:59
  Permalink

  1800 eвро брутна значи 1600 евро нето, точно в Мюнхен, където животът е много скъп, един от най скъпите градове в Германия. точно там един наем да е поне 600 евро, едностаен, за да не живееш в коптор, после идва ток, телефон, и прочее , ако искаш да живееш като човек. Заключение, стандартите са различни и това българско смятане „колко печелиш в чужбина“ е много примитивно. Не заблуждавайте наивния нашенец, който само това чака! А да не говорим за качеството на работата и за положените усилия.

  Отговор
 • 10.01.2017 в 19:04
  Permalink

  За да получим информацията, отворете jobs.bg в Търново на сервитьора се предлагат 450-550 BGN. Ако този сервитьор няма собствено жилище, да сметнем и наем 200-300 BGN. Консумативи : ток, вода, интернет, телефон. И какво остава за „човешки живот“????? Да празнуваме 10 години от членството на България в ЕС!!! Така че, къде е Мюнхен и къде е Търново ? В сравнение със 450 лв. , 1600 € – е фантастичната сума.

  Отговор
 • 11.01.2017 в 9:47
  Permalink

  А защо никой не споменава,че сервитьор – това е професия и трябва да имаш умения и знания зада я упражняваш! Защо всеки новозавършил двойкаджия си мисли,че това е най-лесната работа която съществува?!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.