Проф. Евгений Дайнов, политолог: „И ГЕРБ, и БСП губят от предсрочните парламентарни избори“

 • Г-н Дайнов, политическата 2017 г. тръгва с летящ старт – дните на правителството в оставка са преброени, както и на парламента и на настоящия президент. Какви знаци разчитате в първите, макар и все още плахи изяви от новия държавен глава ген. Румен Радев?
 • Отстрани изглежда, че се опитва да направи едновременно две противоположни неща – да се профилира като партийно независим, но и да не изглежда, че е неблагодарен към БСП, която го издигна и му направи кампанията. В крайна сметка не след дълго ще трябва да избере: или едното (независимост), или другото (инструмент на БСП).
 • Кой губи и кой печели от предсрочните парламентарни избори? Доколко инерцията ще повлияе на ГЕРБ надолу, на БСП нагоре и кой ще е новият „балансьор”?
 • Губи ГЕРБ, защото: а) катастрофално загуби президентските избори и б) Борисов отново избяга от властта. Тези две неща, взети заедно, излъчват слабост и паника при ГЕРБ – неща, които точно за този тип „мачо” партия са гибелни. ГЕРБ „мачкат” само, докато изглеждат силни. Изглеждат ли слаби – хората започват да им връщат за тормоза. Странно изглежда, но като че ще губи и БСП, или поне няма да спечели толкова, колкото би могла. След рекордните два милиона гласа за генерал Радев БСП като че се чуди какво да прави. Политическата логика сочи, че задачата на социалистите би трябвало да е следната: гласът против ГЕРБ (т.е. за Радев) да бъде превърнат в максимална степен в глас за БСП. За да се случи това, БСП трябва да стане максимално атрактивна. А тя си стои все същата, само че по-агресивна от обичайното, което не винаги прави добро впечатление. Най-вероятно нищоправенето се обяснява с традиционно за БСП забавление: когато им замирише на власт, веднага се хващат за гушите и се самоблокират по отношение на контактите с обществото. ДПС няма шансове за „балансьор” поради рязкото спадане на своя електорат, който се върти около 250 000 души (при 600 000 през 2009-та и 400 000 през 2014 година). Загубата на електорат означава загуба на влияние в публичната сфера. Което пък в случая с ДПС означава изострено търсене на влияние чрез непубличната сфера. ДПС тепърва ще се мафиотизира истински. Българските фашисти, подредили се под табелата „Патриоти”, едва ли ще надхвърлят влиянието си от президентските избори, тъй като срещу тях излиза конкуренция в лицето на партията на Марешки. Но и двете конкуриращи се формации най-вероятно ще вземат, всяка от тях, доста повече гласове, отколкото ДПС.
 • Какъв шанс имат новите политически проекти – „Да, България” на Христо Иванов, Марешки също ще се опита да „осребри” по най-добрия начин резултата си от президентските избори и виждате ли Слави Трифонов като фактор в политиката?
 • Неяснота цари основно около това дали „Да, България“ ще тръгне сама на първите си избори, или ще влезе в съюз с други подобни партии, като ДЕОС, „Зелените“, ДСБ и т.н. При събиране тежестта на гласа „антимафия” може рязко да нарасне и да бъде представен солидно в парламента. Защото, първо – прогресивните хора ще престанат да се чудят (както правят всеки път) дали да гласуват за „Зелените“, или за някакви „сини”, а сега – и за „Да,България“, и второ – много негласуващи прогресивни хора ще бъдат привлечени от съюзяването на симпатичните им партии и ще отидат да гласуват. Ако „Да, България“ тръгне сама – то прогресивните гласове ще се разпилеят между 3 – 4 формации, а много няма и да гласуват. И парламентарното представителство на прогресивните хора отново ще бъде проблематично. Така или иначе ще гледаме примерен паритет между БСП и ГЕРБ (на ниво доста под един милион гласа), следвани по петите от фашистите, Марешки и, евентуално, някакъв прогресивен съюз, следван от ДПС. Слави Трифонов като че този път ще пропусне. Марешки ще привлича гласа на отчаяните, търсещи чрез него по-евтин живот. „Да, България“ очевидно ще е представител на прогресивните хора, които в по-голямата си част досега не са гласували. Интересна ще е съдбата на новата партия на Бареков. Тя очевидно е замислена като „отровният двойник” на „Да, България“ – както преди време „Атака“ беше пусната на тепиха като отровен двойник на ДСБ на Иван Костов. Очевидната цел в сегашния случай е пропагандата на ГЕРБ и на присъдружните нему среди да изравни в масовото съзнание „Да,България“ и парниковия проект на Бареков, за да ги срине едновременно (или поне да вкара Бареков в парламента като контрапункт на Христо Иванов). Такива примитивни милиционерски хватки досега работеха в България; ще е любопитно да видим дали ще проработят този път.
 • Има ли вариант изборите да се проведат според референдума и как вие разчитате резултатите от него?
 • Няма никакво време да бъде гласуван целият пакет закони за мажоритарен избор, да бъде районирана страната и т.н. Ще рече: няма как изборите да станат по правилата, заложени в референдума (който, напомням, няма задължителен характер). А самият референдум е ясен: тежък популистки ход, задвижен със съдействието на ГЕРБ, който да подлъже хората, че ще „гласуват за личности”, а всъщност – да затвърди властта на ГЕРБ и на местните феодали. Интересното е, че на някакъв етап някой излъга ГЕРБ, че ще могат да останат на власт, преминавайки към мажоритарен вот, въпреки смайващата загуба на гласове напоследък. Някой продаде това „чудо” на Борисов и той се върза.
 • Какво се случва с инициирания от вас и колегите ви миналата година манифест „За Републиката”.
 • В условията на миналата година манифестът „За Републиката” беше това, което в днешните условия стана партия „Да, България“ – място за събиране на прогресивни хора, които ясно декларират своята решимост да застанат срещу властващия бандитизъм – да заявят, че не ги е страх от милиционерщината и присъдружната й мутрещина, че ще застават на пътя на всяка несправедливост, че няма да живеят наведени. Основните тезиси на манифеста веднага влязоха в оборот и вляво (Таня Дончева), и вдясно (ДСБ), а след време и в „Да, България“. С това, мисля, манифестът си свърши работата на този етап. Прогресивните хора вече се събраха в свои партии, инициативи, движения, мрежи – за има-няма една бременност време само. Ако се окаже, че „За Републиката“ е необходим като допълнителна арена за борба със статуквото и за обсъждане на идеи за промяна – то тази инициатива ще продължи да живее в някакъв вариант, това вече не зависи от мен. С няколко човека от „За Републиката“ сме решили да оценим ситуацията някъде към средата на февруари, за да решим как на 3 март да отбележим първата годишнина на манифеста, който все пак събра 5000 привърженици от всички краища на страната, всички възрасти и всички професии. Ще се разчуе.

Елена ЧАМУРКОВА

One thought on “Проф. Евгений Дайнов, политолог: „И ГЕРБ, и БСП губят от предсрочните парламентарни избори“

 • 10.01.2017 в 18:26
  Permalink

  Това пиянде е две в едно- бивш хрантутник на БКП(с) и настоящ „син“(?) шаман.
  Във всички случаи е един провален алкохолик и присмех на политологията!
  Пази, Боже, от таквиз анализатори…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.