114 четения

Напролет започва най-мащабното строителство в центъра на Горна Оряховица

С около 6 млн. лв. обновяват градския площад, парк „Детски кът“ и правят кръгово кръстовище

ПЪРВА КОПКА НА СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ЗА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПРОЕКТ „ОБНОВЯВАНЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА“ ЩЕ БЪДЕ НАПРАВЕНА НАПРОЛЕТ, а през април се очаква да бъдат избрани изпълнители на трите обекта – централния площад „Георги Измирлиев“, кръговото кръстовище между сградата на общината и пощата и парк „Детски кът“.

Това обявиха на пресконференция вчера кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев и ръководителят на проекта Гергана Тодорова. Те припомниха, че договорът за най-мащабния проект на втория в областта град бе сключен октомври миналата година, а средствата надхвърлят 5,9 млн. лв. От тях безвъзмездната финансова помощ, отпусната от Оперативна програма „Регионално развитие“ и Европейския фонд за регионално развитие, е 5,6 млн. лв., като 15% от тази сума е от държавния бюджет. Собственият принос на община Горна Оряховица е 353 000 лв., с които ще бъде изградено кръговото кръстовище. Срокът за изпълнение е 30 месеца, а проектът е част от инвестиционната програма и Интегрирания план за градско развитие.

Пgo-proekt-1лощад „Г. Измирлиев“ не е ремонтиран над 40 години, затова основно ще бъдат подменени настилките. Мраморът ще бъде сменен с клинкерни павета и гранитни ивици в керемиден цвят. Ще се оформят много кътове за отдих, тихи игри, свободна Wi-Fi зона и зона за обществени прояви, на която ще има коледен и великденски базар. В центъра на площада ще има подвижна сцена за културни прояви. Предвидено е и озеленяване, което ще е с плитка коренова система и по-големи корони, така че да се оформят сенчести зони в кътовете за отдих. В пешеходната част ще има детска площадка, отговаряща на съвременните изисквания. Ще се подменят и всички подземни комуникации, а старият фонтан ще се премахне, като на мястото му ще бъдат изградени четири модерни водни каскади. Зелените площи се поливат с автоматизирана поливна система с разпръсквачи. Освен това ще има денонощно видеонаблюдение с IP камери.

Цялостна трансформация ще претърпи и парк „Детски кът“, чиято площ е 53 дка. Ще се запазят основните алеи, но ще има и второстепенни към отделните кътове. А такива ще има за пикник, за спорт, ще се направят фитнес съоръжения и мултифункционална спортна площадка, детска сцена, като в центъра на площада се оформи и място за социални контакти. По-голямата част от растителността ще се запази, но ще има и ново озеленяване и затревяване, а алеите ще са от бетон и бетонови павета, информира още ръководителят на най-мащабния проект в Горна Оряховица. С новото кръгово движение пък трафикът в центъра ще се облекчи максимално. На въпрос на „Борба“ дали в общинския център ще има синя зона за паркиране, кметът посочи, че това е напълно възможно. По думите му обаче, първо трябва да се направи генерален план за организация на движението. В тазгодишния бюджет са заложени средства за него, но кога планът ще стане факт, още не може да се каже.

Елена ЧАМУРКОВА

10 коментара за “Напролет започва най-мащабното строителство в центъра на Горна Оряховица

 • 11.01.2017 в 11:41
  Permalink

  „Мраморът ще бъде сменен с клинкерни павета“
  Защо по дяволите? Какво ще стане с мрамора?

  „…дали в общинския център ще има синя зона за паркиране…, първо трябва да се направи генерален план за организация на движението…“
  С други думи първо трябва да се премахнат възможностите за безплатно паркиране…

  Отговор
 • 11.01.2017 в 14:40
  Permalink

  Това кой поред план за реконструкция на площада в Горна е?!

  Отговор
 • 11.01.2017 в 16:06
  Permalink

  Тези луди ли са да махат мрамор и да слагат клинкерни павета. Tова е все едно да махна дъбов паркет и да сложа балатум……

  Отговор
 • 11.01.2017 в 16:25
  Permalink

  30 месеца ще се изпълнява проекта за „най-мащабният“ ремонт. То за 30 месеца ще се изградят 10 площада като този. И защо трябва да се маха сегашният шадраван? Може ли някой проектант да го обясни смислено? И защо трябва да се махат на практика вечните мраморни плочи (да не би да се износиха?) и да се слагат някакви китайски павета-ментета? За да стане като с паветата на площада пред Царевец ли? За да има далавера и с тях ли? И какво ще се прави с мраморните плочи? Хайде питайте господа журналисти! Кмета питайте, не мен.

  Отговор
  • 11.01.2017 в 20:18
   Permalink

   Докато стоим като овце , така ще е !

   Отговор
 • 11.01.2017 в 21:26
  Permalink

  туй лайно нарисуваното на снимката , заедно със заложените материали не струва повече от 3 милиона. яко шибане ще пада . лапачка , яхти и покупки на хотели от гръцките острови – за късметлиите закачили се за някой клон по веригата на великият проект . за останалите – свирки

  Отговор
 • 12.01.2017 в 13:41
  Permalink

  По интересно е къде ще отидат гранитните плочи които цената на парче е сериозна:)
  По отношение на проект ако го направят както стъпалата от града до гарата опазил ни Господ.

  Отговор
 • 07.03.2017 в 20:42
  Permalink

  много бездушен и недомислен проект. Интересно кой там си е оставил ръцете!
  За предвиденото кръгово движение между пощата и съвета… там не е ли малко тясничко, ммм?
  Що не пробвате със светофар, като белите хора, че и пари да останат за другите ъгълчета на кочината, в която превърнахте града!
  Хора, да се обединим срещу некадърниците!

  Отговор
 • 07.03.2017 в 20:51
  Permalink

  На така нареченият проект забелязвам че няма стъпалца.
  Значи ли това, че гражданите ще пълзят по 10% наклон и ще седят на криви пейки с изплезен от жега език?
  Благодаря ви тикви от сърце.

  Отговор
 • 07.06.2017 в 15:12
  Permalink

  Нямам думи!Половината от парите ще се откраднат,а с другите ще се закупят евтини материали…на всички ни е ясно!
  А за Детския кът да не говорим,ще изсекат повечето дървета,за да сложат прави алеи от бетон….като парка до Лидл,и кой ще го ползва — НИКОЙ!През лятото е страхотно да играят децата насред бетона под слънцето!!!Страхотни проекти!!!
  А,и сигурно ще сложите две люлки и пързалки,за да се карат децата за тях,както в парка Христо Ботев и Лидл!
  Питам вие деца или внуци нямате ли или те не ходят по паркове!!!???

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!