53 четения

Семейство подари икона на църквата в Климентово

ЦВЕТАНКА АНТОНОВА И НЕЙНОТО СЕМЕЙСТВО ПОДАРИХА главната икона на църквата „Възнесение Господне“ в Климентово. Голямата икона вече е закачена на църквата. Идеята на Цветанка хрумнала, след като преди две години храмът бе основно ремонтиран и осветен, но в него се оказало,ч е няма иконата, чието име носи храмът. Тогава жената, която живее и работи като иконом в Климентово, помолила сина си да потърси такава икона от някой манастир. След доста трудности иконата била немерена и откупена. Оказало се обаче, че е малка и от нея трябва да се направи голямо копие в две стъкла и рамка, за да украси сградата отвън.

Накрая семейството успяло да увеличи иконата и с помощта на кмета Стоян Ангелов и съдействието на общината тя била закачена малко преди Коледа.

Цветанка пред окачената на сградата икона.
Цветанка пред окачената на сградата икона.

„Много неща съм преживяла, от 20 г. съм сама с децата си. Направиха това дарение най-вече за тях и защото нашата църква сега е толкова красива, но си нямаше титулна икона .Не искам да говоря за пари, но за това дело помогнаха синът ми и дъщеря ми, която живее в чужбина. На коледната литургия отец Димитър освети иконата. Така се чувствам много щастлива, защото това, което исках, стана. Нека да има благоденствие в цялата община“, каза още Цветанка Антонова.

Църквата „Възнесение Господне” в Климентово отвори врати след ремонт за 163 132 лева точно на храмовия си празник през лятото на 2015 г., а ремонт не е бил правен доста години преди това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *