58 четения

С моторна шейна огнеборци доставят храни и лекарства по селата в областта

Носиха на ръце до линейки хора от Свищов и Леденик

Пожарникари от Велико Търново и Свищов пренесоха на ръце трима болни и възрастни до линейките, които не са успели да стигнат до къщите на хората. В понеделник малко преди полунощ близките на възрастен човек от района на Воеводската чешма в Свищов потърсили Спешна помощ, защото на човека му прилошало. Линейката обаче не успяла да стигне до улицата и потърсила съдействие от пожарната. По същото време, пак в Свищов, огнеборци се притекли на помощ на друга болна жена, за да я пренесат до линейката. Вчера сутринта трима пожарникари от Велико Търново са носили близо 500 метра на носилка тежкоподвижна жена до линейката, която също не успяла да стигне до адреса в селото.

Областната пожарна бори снежното бедствие и с подсилени екипи и специализирана техника. Пожарникарите достигат до блокираните в снега села и до труднодостъпните места в Балкана, за да осигурят нормален живот на хората в тях. Огнеборците са накрак денонощно и доставят хляб или извозват родилки и болни на хемодиализа.

С моторна шейна американско производство те разнасят храни от първа необходимост до откъснатите селища в региона. „С тази машина имаме възможност да стигнем и до най-затънтените краища на региона. Така помагаме на хора в бедствено положение, до които не може да стигнат други автомобили и да им бъдат закарани продоволствия. Благодарение на шейната доставяме храни от първа необходимост и оказваме абсолютно съдействие на хората, гражданите и на кметствата“, обясни комисар Красимир Кръстев, директор РД ПБЗН във Велико Търново. Той допълни, че шейните в областта са две – една в областния град и още една в Свищов, като всяка струва 17 000 евро.

В областната дирекция на пожарната разполагат още със специализирана техника за труднодостъпни терени. Има МТЛБ, има амфибия, с които спасителните екипи пробиват преспите и в най-непристъпните места в Балкана.

„Така можем да помогнем на всички родилки, болни, които са на хемодиализа, и трудноподвижни хора, както и да обезпечим нуждаещите се с храна и медикаменти. Вече поредна година във Великотърновска област се наложи като практика екипи на пожарната съвместно с БЧК да доставят храни и топли напитки на шофьорите на тирове, които пристигат от Русе и изчакват по паркингите в Хаинбоаз“, изтъкна комисар Кръстев.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!