65 четения

Челен опит. Как може една нова вишка да пести по 100 000 лв.?

ОБЩИНСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА РЕМОНТ И ПОДДРЪЖКА НА ОБЩИНАТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ пести на данъкоплатците средно по… 100 000 лева годишно, сочи статистиката на харчовете в бюджета. Това е възможно, защото общинската управа не дава пари на външни фирми за ремонт и поддръжка на уличното осветление. Само от тази опция спестяванията са от 60 000 лева. В града и селата на общината има общо 4500 светещи точки. Вместо да плащат на външно дружество по 1,50 лева на месец за една лампа, общинарите от Полски Тръмбеш ползват свои вишки и своя работна ръка.

СЪВСЕМ НАСКОРО БЕ КУПЕНА И НОВА ВИШКА ЗА 28 000 ЛЕВА, която върши „черната работа“ заедно с двама работници. Съоръжението е високо 12 метра. Предприятието е създадено преди 10 г. за ремонт и поддръжка на общинската собственост и още тогава общината купува вишка, която вече е амортизирана, но се ползва за външни услуги за граждани. Навремето тя е била купена за 20 000 лева, но вече се е изплатила многократно с дейността на предприятието.

Жителите и фирмите ползват възможностите на вишката срещу 30 лв. на час за рязане на клони и куп други дейности, за които се изисква да се качиш високо. Предприятието се управлява от инж. Пламен Цаков, а работниците са 10 души.

Според статистиката в областта няма друга община, която да икономисва по този начин средства с предприятие, което работи само с местни сили и средства.

Нели ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!