45 четения

Четирима млади таланти станаха носители на първите награди на сдружение „Полски щурчета“

Иванела Арабаджиева, Албена Цачева, Константин Димитров и Мартина Жила бяха оценени за постижения в образованието, музиката, изкуството и изобретенията

ЗА ПРЪВ ПЪТ НА КОЛЕДА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ РАЗДАДЕ НАГРАДИ НА млади таланти от общината, а инициативата е на сдружението „Полски щурчета“ под председателството на Веселин Маринов. Намерението на общината е всяка година по това време да се раздават такива награди за постижения, които са прославили родното място с различни начинания. Грандиозното събитие бе на 26 декември в напълно ремонтираното читалище в Полски Тръмбеш пред многобройна публика и известни гости.

Полските щурчета” организира вече две години Национален конкурс за млади изпълнители на забавна песен през лятото, а за първа година връчи годишни награди на даровити млади хора. За 2016 г. сдружението номинира млади таланти в четири категории – образование, музика, изкуство и технически изобретения.

Наградата в категория „Образование” получи Иванела Димитрова Арабаджиева. През 2016 г. г-ца Арабаджиева получи отличието „Национална диплома” на Министерство на образованието и науката за общ успех от дипломата за завършено средно образование отличен 6.00 и за много отличия от национални и международни олимпиади, състезания и конкурси в областта на езикознанието и литературата. Иванела учи в Американския университет в Благоевград, където е получила пълна стипендия за четирите си години на следване.

nagradi-sdrugenie-1Наградата в категория „Изкуство” получи Мартина Юриева Жила. Тя е получила специалната стипендия от национален конкурс „1000 стипендии”. Рисува от малка и има изработени театрални кукли на приказни герои, с които е печелила наградата на национален конкурс на Регионалната библиотека в Сливен четири години. Нейна рисунка краси корицата на книгата „Красивата легенда“. Мартина е студентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където изучава живопис.

Годишната награда в категория „Музика” заслужено получи Албена Минчева Цачева. Тя започва да пее именно на сцената в Полски Тръмбеш. Днес тя учи пеене в музикално студио „Румина” и има много отличия от национални и международни конкурси. Последната й награда е от ноември от международен конкурс в град Плоещ, Румъния, където печели трофея за най-добър изпълнител в своята възрастова група.

Наградата в категория „Технически постижения” получи Константин Мирославов Димитров. През годината ученикът направи метеорологична станция, която работи и отчита температурата, влажността, скоростта и посоката на вятъра в Полски Тръмбеш, и всеки може да види това в интернет. Константин е лауреат на фондация „Миню Балкански”, а последното му творение е LED часовник. Неговите изобретения не остават незабелязани и той получи и награда от американски сайт в Калифорния.

Наградените получиха диплом, плакет и парична награда. Основната цел на сдружение „Полските щурчета” е да подпомага млади таланти по пътя на тяхното развитие, усъвършенстване и изяви. Дейността му се реализира само и единствено от членски внос и дарения. Учредяването и връчването на годишните награди е част от дейността на сдружението за реализиране на поставените цели.

В церемонията по връчването на Първите годишни награди на сдружение „Полските Щурчета” взеха участие трио „Сопрано”, вокална група „Сияние” при читалище „Отец Паисий 1905” в града, малките участнички в национален конкурс „Полските щурчета” Невена Симеонова, Марисвет-Лидия Тодорова и Румяна Христова.

Председателят на сдружението, почетен гражданин на Полски Тръмбеш и една от най-ярките звезди на българската естрадна музика Веселин Маринов изпълни прекрасни коледни песни, с които зарадва публиката и допринесе за много усмивки и настроение в залата.

Гост на тържеството бе областният управител проф. Пенчо Пенчев, който изрази удовлетвореността си от инициативата на сдружението, с която се подкрепят младите таланти, и пожела упоритост на младите хора, за да реализират мечтите си.

Кметът Георги Чакъров поздрави жителите и гостите на Полски Тръмбеш с празниците, благодари на сдружение „Полските щурчета” за красивите мероприятия, които организират в общината, и заяви своята подкрепа и занапред. Той пожела на всички здраве и една още по-успешна година.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!