Читатели на две и на 89 г. четат книги от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“

БЛИЗО 9000 СА БИЛИ ЧИТАТЕЛИТЕ В РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА. Търновците, които са влизали в заемна, за да избират книги, са с 550 повече спрямо 2015 г., показва справката на библиотеката. „Най-голямата потребителска група са децата на възраст до 14 години, което е оптимистично, защото показва тенденция, че въпреки разнообразните средства, които предоставят възможност за информация и развлечения, децата проявяват интерес към книгата, четенето и заниманията, които организираме за тях“, казва зам.-директорът на библиотеката Калина Иванова. И допълва, че най-малките регистрирани читатели са родени през 2014 г., а най-възрастният е роден през 1927 г. и е на 89 години. Най-активните ползватели на библиотечни услуги са тези с висше образование и студентите.

През изминалата година библиотека е била посетена 188 692 пъти. Повече от 100 000 са и виртуалните посещения, а трафикът на ползване показва, че се увеличава интересът към информацията, която е достъпна чрез сайта на културната институция. Раздадените библиотечни единици за изминалата година са 166 219. От тях за вкъщи взетите книги и списания са били 124 756, а 41 463 са ползвани в читалните на библиотеката.

„ХРОНИКИТЕ НА КЛИФТЪН” НА ДЖЕФРИ АРЧЪР ВОДИ КЛАСАЦИЯТА ТОП 20 НА КНИГИТЕ, КОИТО ЧИТАТЕЛИТЕ СА ИЗБИРАЛИ ПРЕЗ ГОДИНАТА. Георги Божинов е най-четеният български автор с книгите „Калуня-каля” и „Караджата” непосредствено следван от Владимир Зарев и неговите романи „Орлов мост” и „Разруха”, а трети е Антон Дончев. При чуждите автори на популярна художествена литература за поредна година водещи имена са: Даниел Стийл, Нора Робъртс, Сандра Браун, Никълъс Спаркс, Джоджо Мойс при романтични произведения и Джефри Арчър, Дейвид Балдачи, Джеймс Патерсън, Александра Маринина, която води рейтинга при криминалните. Най-често ползваната научна литература е от областите педагогика, психология, история, политология и социология. Значителен е интересът и към медицинските книги, благодарение на сътрудничество на библиотеката с Филиала на Медицински университет – Варна.

ИНИЦИАТИВАТА „ФОАЙЕ НА КНИГАТА“ Е ЕДНА ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ И МАЩАБНИ ПРОГРАМИ, РЕАЛИЗИРАНИ ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА. Идеята за това е на директора на библиотеката д-р Иван Александров, който успя да „доведе“ в старата столица близо 40 издателства, като „Хермес“, „Жанет-45“, „Захари Стоянов“, „Колибри“.

6372 тома литература са влезли във фондовете на библиотеката за изминалите 12 месеца. Нови заглавия постъпват най-вече чрез депозитни екземпляри – 2844 тома. Библиотеката е успяла да закупи и 1525 книги за 20 720 лв.

„Освен че се занимаваме с основната си дейност и предлагаме на читателите си разнообразна литература, работим и по проекти и организираме научни конференции, а и участваме в такива в цялата страна. Много успешно реализираме три проекта, два от които продължават и тази година“, допълва Калина Иванова. Този, който е приключил, е за обучение на безработни млади хора съвместно с Бюрото по труда. Библиотечните специалисти продължават да работят по най-мащабния си проект за дигитализация на културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в Северна и Централна България по програмата за културно наследство и съвременни изкуства.

Третият проект е „Библиотеката – средище за културна и социална интеграция“ и се реализира в партньорство с читалищните библиотеки в Ресен и Дичин. Целта му е да бъдат обучени млади хора от трите населени места за социални помощници, финансова грамотност, надграждащи компютърни умения и първоначална библиотечна грамотност.

Тази година се навършват 190 години от рождението на Петко Рачев Славейков. Културната институция ще чества патрона си, както и 95 години от създаването си като народна библиотека или третото фондохранилище за страната.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *