20 четения

2016 г. е най-топлата година досега

Миналата година беше най-топлата досега с големи разлики и температури, достигащи тавана, определен от почти 200 държави като граница на глобалното затопляне, предаде Ройтерс. Това казаха от службата за изменението на климата в рамките на програма „Коперник“.
Данните са първите от Нова година, които потвърждават много прогнози, че 2016 г. ще надмине 2015 г. като най-гореща година откакто започва надеждното измерване през 19 в.
Арктика е регионът с най-рязко повишаване на температурите. Много други зони по света, като например части от Африка и Азия, също пострадаха от необичайна за тях горещина. Някои територии от Южна Америка и Антарктида бяха по-хладни от нормалното.
Глобалната температура на повърхността през 2016 г. беше средно 14,8 градуса по Целзий или с 1,3 градуса по Целзий повече от измерената преди индустриалната революция, чието начало беше поставено с широкото използване на изкопаеми горива.
По време на срещата на високо равнище в Париж през 2015 г. почти 200 държави се съгласиха да ограничат глобалното затопляне до 2 градуса над нивото от преиндустриалната епоха. За целта те решиха да обединят усилията си в запазване на повишаването от 1,5 градуса по Целзий чрез заместване на изкопаемите горива от екологично чиста енергия.
Според изследване на програмата „Коперник“ температурите за изминалата година са надминали рекорда от 2015 г. с почти 0,2 градуса по Целзий, в резултат на натрупването на парникови газове в атмосферата и на природното явление Ел Ниньо в Тихия океан, което предизвика отделяне на топлина в атмосферата.
Според изследването единствено през февруари 2016 г. температурите са били 1,5 градуса над нивото от преиндустриалната епоха. Жегата предизвика възникването на горски пожари, горещи вълни, засушаване, наводнения и по-мощни порои, които нарушиха запасите от вода и храна.
Световната метеорологична организация на ЕС събира информацията главно от два американски и един британски източници на данни, които ще бъдат публикувани през идните седмици. Използвана е и информация от програма „Коперник“.
От службата за изменението на климата казаха, че данните са събрани бързо, защото са взети от метеорологичните станции и сателитни измервания, използвани да се прави прогноза за времето.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *