35 000 лева за по-крупните културни събития през тази година дава общината

35 000 лева дава общината за покрупните културни събития през 2017 година, решиха съветниците на последното заседание през декември м.г. Бюджетът бе гласуван единодушно заедно с предложения календар на изявите през тази година, финансирани от бюджета на общината.

Културният календар на Община Полски Тръмбеш за 2017 г. е разработен в три раздела. Първият обхваща културни прояви с национално, регионално и местно значение. Тук са включени Националният събор надпяване „Авлига пее”, който е посветен на народната певица Мита Стойчева и ще се проведе за тринадесета поредна година в село Обединение от 26 до 28 май, Националният конкурс за популярна музика „Полските щурчета” е планиран за началото на месец септември в град Полски Тръмбеш за трета година, Петото националното фолклорно надиграване „Ритми край Янтра” на 6 септември, фестивалът на доматите, чушките и традиционните храни в село Павел, който ще бъде на 2 септември, областен преглед на пенсионерската художествена самодейност „Сребро в косите – младост в душите”, който ще се проведе през месец май.

На 11 юли е планирано тържествено честване на 140 години от освобождението на Полски Тръмбеш. През тази година по повод отбелязването на 10 години от създаването на Исторически музей – Полски Тръмбеш, на 7 септември ще се проведе научна конференция и среща с дарителите на музея. Много са и празниците, с които се отбелязва плодородието в общината. Такива са празникът на баницата и народните игри в село Каранци на 1 юли, традиционният общински събор на плодородието „Златна есен” на 6 септември, който ще се проведе за дванадесета година на площада в град Полски Тръмбеш. В село Куцина ще се проведат Третият кулинарен конкурс „Никой не е по-голям от хляба” на 16 октомври и Осмият кулинарен конкурс „Тиквени изкушения” на 27 октомври. В календара са включени и много други културни прояви, които ще се организират през 2017 година.

Във втория раздел са планирани чествания на кръгли годишнини на културно-просветни и религиозни институции от община Полски Тръмбеш, а в третия – традиционните празници на селищата от общината.

Основна цел на календара е да бъде осъществено по-добро партньорство между отделните институции в общината, както и добра координация при организиране на честванията и празниците. Чрез неговото популяризиране населението и гостите на града и общината ще имат възможност да се включат в различните местни културни прояви, да се запознаят с историята и запазените традиции на община Полски Тръмбеш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *