10 четения

Преброяването на охлювите затруднява служителите в Лондонския зоопарк

Служителите в Лондонския зоопарк, където тече годишното преброяване на обитателите, със сигурност имат желание животните да вървят по двойки, тъй като в трудоемкото начинание разчитат на „допотопни“ средства като калкулатори и дъски за писане, пише в. „Дейли експрес“.
Натоварените със задачата да преброят представителите на 750-те вида бозайници, птици, влечуги, риби и безгръбначни, които обитават зоопарка в Лондон, искат да са сигурни, че ще обърнат внимание на всяко животно – от най-едрото до едва забележимото. И докато „отмятането“ на отделни индивиди като местните звезди – горилата Кимбука и семейството застрашени суматрански тигри, не представлява проблем, за служителите е истинско предизвикателство да броят хиляди охлюви. Само представителите на рода Partula – редки тропически сухоземни охлюви от семейство Partulidae, са 2132. Пълзящите създания се отглеждат в зоопарка в рамките международна програма за опазване на вида. С тежката задача по преброяването на всеки един охлюв е натоварен гледачът Сам Абърдийн.
Известно „кръшкане“ от сметките е позволено в Къщата на буболечките. Обитателите й, сред които мравки и паяци, се броят на колонии, тъй като никой не очаква гледачите да отмятат поединично стотици насекоми.
За да се избегне повторното преброяване на рибите, служителите прибягват до моментни снимки на аквариумите.
Събраната информация от преброяването се споделя в база данни, достъп до която имат зоопарковете по света, с цел да се подпомогне опазването и развъждането на около 21 000 различни вида животни, които живеят в плен.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!