571 четения

С модерен гастроентерологичен апарат се сдоби болницата в Г. Оряховица

С техниката могат да бъдат открити всички язви, гастрити, полипи и злокачествени образувания

НОВА МОДЕРНА АПАРАТУРА БЕ ЗАКУПЕНА ЗА ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЧНИЯ КАБИНЕТ НА БОЛНИЦАТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Новата придобивка е марка „Олимпус” модел 2016 г. и представлява система от фиброгастроскоп и колоноскоп, които се използват както за диагностика, така и за лечение на някои гастроентерологични заболявания. С нея могат да се извършват също ендоскопски процедури като биопсии, изваждане на чужди тела и отстраняване по безкръвен начин на злокачествени образувания. Апаратът е на стойност 80 хил. лв. и е закупен със средства на общината и болницата.

Вчера той бе представен официално в обновения и реновиран кабинет, който съществува от десет години. На откриването присъстваха кметът на община Горна Оряховица Добромир Добрев, управителят на болницата д-р Иван Иванов и гастроентерологът д-р Любомир Костурков. Отец Зоран освети новата придобивка и отслужи молебен за здраве и благополучие.

bolnica GO (2)„Заболяванията на органите на храносмилателната система са една от най-честите причини за хоспитализация и са на трето място както в страната, така и в нашата болница. В МБАЛ „Св. Иван Рислки” около 10% от пациентите са с такива заболявания. В същото време от всички новооткрити злокачествени образувания на трето място са тези на органите на храносмилателната система. Ето защо е изключитлено важна навременната и точна диагностика”, заяви д-р Иван Иванов. Той благодари на кмета на общината за оказаната помощ и обновяването на техниката в лечебното заведение.

„Община Горна Оряховица ще продължи да инвестира в болницата. В бюджета за 2017 г. сме заложили 100 000 лв. за закупуването на нов рентген, защото смятаме, че специалистите, които работят тук, са много добри, но се нуждаят и от качествена апаратура”, заяви кметът Добромир Добрев. Той подари икона с лика на свети Иван Рилски на д-р Любомир Костурков, който ще работи с новата техника заедно с колегата си д-р Александър Даскалов.

Апаратурата работи в кабинета от две седмици в областта на диагностиката, а до два месеца се очаква да започнат и оперативните процедури, уточни д-р Костурков. Високото качество на картината по време на манипулациите дава възможност за детайлно и прецизно диагностициране и работа на лекаря, като същевременно се прави и видеозапис. С апарата ще се обслужват както пациентите на отделението, така и тези, които желаят да се прегледат, но срещу заплащане.

Годишно през Първо вътрешно отделение минават около 500 пациенти, като сред болните има и такива от хирургията, които се нуждаят от допълнителни изследвания.

„С този апарат могат да бъдат открити всички функционални смущения – язви, гастрити, полипи и злокачествени образувания. Всички хора, дори и здравите, ако имат наследственост от роднини по права линия с онкологични заболявания, задължително трябва да минават на профилактични прегледи. По-ранното им откриване може да позволи ендоскопска хирургия и да не се стигне до по-тежки операции и инвалидизиране на пациентите”, подчерта д-р Костурков. Специалистът показа снимка, направена с апарата ден по-рано, на злокачествено образувание, получено от нелекувана язва при жена на 42 години. Като пример за добра профилактика гастроентерологът посочи, че в Япония с навършването на 50-годишна възраст започват профилактичните ендоскопски изследвания на всеки пет години на всички хора, независимо дали имат оплаквания. След 60-годишна възраст се правят на всеки три години и по този начин лечението на онкологичните заболявания на храносмилателния тракт са от 5 до 8 пъти по-успешни, отколкото у нас.

Весела БАЙЧЕВА

Снимка: Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “С модерен гастроентерологичен апарат се сдоби болницата в Г. Оряховица

 • 12.01.2017 в 10:09
  Permalink

  Перфектна техника в ръцете на прфесионалист! Бързо,лесно и без болка. Желая Ви успех!

  Отговор
 • 12.01.2017 в 10:24
  Permalink

  Чудесен екип на първо вътрешно отделение!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!