2 четения

Увеличават се желаещите да станат фермери

116 бизнес плана на земеделски стопани са изготвили през изминалата година експертите от Областната служба за съвети в земеделието във Велико Търново. Те са направени по подмярката за стартова помощ за развитие на малки стопанства на Оперативната програма за развитие на селските райони 2014 – 2020, уточни Деян Дончев, ръководител на службата. Основно бизнес плановете са за отглеждане на плодове и зеленчуци, за развитие на животновъдството, включително и пчеларството. Голям интерес отчитат експертите и към трайните насаждения, най-вече сливовите.

Общо 622 земеделски стопани, желаещи да се занимават със селскостопанска дейност, са получили консултации в областната служба. Екипът е предоставил общо 3700 консултации, като най-много – 40%, са по Програмата за развитие на селските райони.

През миналата година в общинските центрове и населените места с повече земеделски стопани са направени 43 изнесени приемни.

През настоящата година се очаква да стартира подмярката за подкрепа при инвестиции в земеделските стопанства с производствен обем от 6000 до 8000 евро и доход от земеделска дейност от предходната година най-малко една трета. Одобрените фермери ще могат да използват средствата по тази подмярка за закупуването на техника, създаване на постройки за развиване на растениевъдна или животновъдна дейност, като подпомагането ще е до 60%. Дейността на експертите чрез изнесените приемни ще продължи и тази година, като целта е да се разшири и улесни достъпът на земеделските производители до консултантските услуги на службата. Първата такава приемна за областта ще бъде на 12 януари в Златарица в Общинската служба по земеделие.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!